Actualitate

Cât e mita în vămile din România? 23 de vameși și un inspector antifraudă, prinși în ofsaid!

Un inspector din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală și 23 de lucrători în cadrul Poliției de Frontieră sunt cercetați pentru luare de mită și trafic de influență.

sursă foto Facebook Poliția de Frontieră Română sursă foto Facebook Poliția de Frontieră Română

 

Procurorii DNA spun că aceștia ar fi pretins între 50 și 600 de euro mită la vămile Nădlac I și II.


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de un număr de 24 de persoane (un inspector în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală și 23 de lucrători în cadrul Poliției de Frontieră), în sarcina cărora a fost reținută comiterea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată.

„În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:


În perioada mai 2022-ianuarie 2023, cei 23 de inculpați menționați mai sus, în calitate de agenți de poliție în cadrul punctelor de trecere a frontierei Nădlac I și II, în mod repetat, ar fi pretins și primit diverse sume de bani, cuprinse între 50 și 600 de euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers, fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari.

În contextul menționat mai sus, la data de 12 mai 2022, unul dintre agenții de poliție, în schimbul a 100 de euro, ar fi permis ieșirea din țară a unui cetățean român, minor, fără acordul părinților sau reprezentanților legali.


În perioadele 10.08 – 29.10.2021 și 06 – 07.04.2023, inculpatul Matei Marius Gheorghiță, în calitate de inspector în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, cu atribuții de control în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, ar fi pretins și primit de la o persoană suma totală de 1.200 euro pentru a-și trafica influența pe care ar fi pretins că o are asupra polițiștilor de frontieră români și maghiari și pe care ar fi promis că-i va determina să-i permită acesteia să tranziteze ilegal frontiera româno-maghiară cu obiecte care făceau parte din patrimoniul cultural național mobil (tablouri, statuete)”, arată procurorii anticorupție.

Aceștia mai spun că în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ultimele date privind Harta Șpăgii din spitalele din România. Clujul are cei mai puțini medici raportați că au cerut mită în aprilie 2023

Doar în două spitale din Cluj-Napoca NU s-a cerut mită în 2023. Pacienții pot să raporteze medicii care le cer bani

Peste 150.000 de produse contrafăcute, confiscate de poliţiştii de frontieră în primele 3 luni ale anului. Rutele preferate pentru traficul de bunuri

Ultimele Stiri
abonare newsletter