Sănătate

Doar în două spitale din Cluj-Napoca NU s-a cerut mită în 2023. Pacienții pot să raporteze medicii care le cer bani

Harta Șpăgii din spitalele din România. În Cluj-Napoca, doar în două spitale de stat pacienții nu au raportat cazuri în care li s-a cerut mită sau „atenții” de la medici sau asistente în anul 2023, perioada ianuarie - martie.

Hol de spital. Unde au cerut mită medicii și unde nu / Foto: Facebook - Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca Hol de spital. Unde au cerut mită medicii și unde nu / Foto: Facebook - Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca

 

 


Clujeanul Dragoș Vana a publicat pe site-ul Graphs.ro date colectate în Mecanismul de Feedback al Pacientului al statului, privind fiecare spital din România. Aceste date arată strict părerile, impresiile și sesizările pacienților privind curățenia din spitalele la care au fost, modul de comunicare al personalului medical, interesul angajaților, inclusiv dacă li s-au cerut bani sau „atenții” pentru serviciile medicale.

 Harta Șpăgii. Vezi în ce spitale cer medicii mită / Foto: Facebook - Dragoș Vana

Așadar, aceste date nu fac parte dintr-o anchetă a autorităților, ci Mecanismul de Feedback este pus la dispoziția pacientului pentru a-și putea împărtăși experiența și posibilele nereguli dintr-un spital la care a apelat.


În chestionarul adresat pacienților există întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”, iar în anul 2023 (lunile ianuarie - martie), potrivit rezultatele din Mecanismul de Feedback al Pacientului, doar în două spitale din Cluj-Napoca nu au fost raportate cazuri în care bolnavilor sau aparținătorilor lor să li se ceară mită. Este vorba despre Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca și Institutul Oncologic I Chiricuță Cluj-Napoca.

Raportările pacienților privind mita în spitale

Rezultatele Mecanismului de Feedback al Pacientului la Institutul de Urologie și Transplant Renal:


  • luna ianuarie: 38 de pacienți au răspuns la chestionar - toți au răspuns cu „nu”. 
  • luna februarie: 40 de pacienți au răspuns la chestionar - toți au răspuns cu „nu” 
  • luna martie: 62 de pacienți au răspuns la chestionar - toți au răspuns cu „nu”

Rezultatele Mecanismului de Feedback al Pacientului la Institutul Oncologic I Chiricuță Cluj-Napoca:

  • luna ianuarie: 15 pacienți au răspuns la chestionar - toți au răspuns cu „nu”
  • luna februarie: 20 de pacienți au răspuns la chestionar - toți au răspuns cu „nu”
  • luna martie: 28 de pacienți au răspuns la chestionar - toți au răspuns cu „nu”

În luna ianuarie, nici la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca nu au fost raportate cazuri în care medicii sau asistentele să ceară bani pacienților. Dintr-un total de 56 de pacienți, toți au răspuns cu „nu”.


La celelalte spitale din municipiu (în afară de cazul de excepție menționat mai sus) pacienții au raportat cel puțin 1 caz/lună în care li s-a cerut mită de la personalul medical. Unele dintre aceste spitale au un volum mult mai mare de pacienți - chiar sute de pacienți au răspuns la chestionar, comparativ cu zeci (în cazul celor care nu au înregistrat nicio sesizare).

Mai multe detalii privind situația spitalelor din punct de vedere al mitei, dar nu numai, atât în Cluj, cât și la nivel național, găsiți pe graphs.ro.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Harta Șpăgii în spitalele din România. Unde se situează Clujul în top și unde cer cei mai mulți medici mită

TOP cele mai bune spitale din Cluj-Napoca. Din ce spitale au plecat acasă pacienții foarte mulțumiți de serviciile primite?

Ultimele Stiri
abonare newsletter