Actualitate

Date deschise în transportul public din Cluj-Napoca prin lansarea unui portal de Open Data, într-o colaborare cu tranzy.ai - platforma pentru digitalizarea mobilităţii urbane (P)

Compania de Transport Public Cluj-Napoca, alături de Primăria și Consiliu Local Cluj-Napoca, anunță realizarea unui parteneriat strategic cu tranzy.ai, pentru managementul de flotă și automatizarea de procese și operare zilnică pentru circa 400 de vehicule și resurse implicate în transportul de călători.

Colaborarea inaugurează și implementarea unei politici de Open Data, cu beneficii directe pentru cetățeni, autorități, mediul de business și  transportul public.

CTP Cluj-Napoca accesează în mod gratuit platforma tranzy.ai și funcțiile de bază pentru organizare resurselor de exploatare: vehicule, șoferi, stații, garaje ș.a., fiind un instrument de management esențial pentru digitalizarea și organizarea activității, operațiunilor, proceselor zilnice de planificare transport public și informarea călătorilor. 


Prin încheierea unui protocol de colaborare cu tranzy.ai, CTP Cluj-Napoca accesează în mod gratuit spre utilizare, și o suită de soluții specifice activității de transport public, cum sunt: soluția de management de flotă/software AVL, aplicație mobilă pentru dispeceri, soluția de generare alerte de parcurs asociate traseelor, aplicația tranzy.app ce transformă în beneficii procesele și operațiunile digitalizate ale operatorilor de transport public, dar şi portalul de date deschise (Open Data). 

Datele publice deschise sunt datele care pot fi accesate, utilizate, refolosite și redistribuite gratuit și liber de către oricine este interesat - supuse doar, cel mult, cerinței de atribuire și distribuire în condiții similare. Seturile de date de transport publice deschise sunt furnizate în format GTFS (General Transit Feed Standard), sunt date procesate despre vehicule și toate detaliile aferente în timp real, stații, rute ş.a, disponibile la interval de 20 secunde și pot fi accesate pe https://tranzy.ai/opendata. Informațiile sunt extrase din platforma de management de flotă tranzy.ai pe care CTP Cluj-Napoca o operează și sunt corelate direct cu toate operațiunile pe care angajații CTP Cluj-Napoca le realizează zilnic – stabilirea traseelor și a stațiilor aferente, stabilirea orarelor, planificarea și alocarea la traseu. 


“Demersul de deschidere a datelor din transportul public din Cluj-Napoca și folosirea platformei tranzy.ai pentru digitalizarea proceselor creează o schimbare în cultura internă, și nu numai, îndreptată foarte mult înspre a deveni o organizație care ia întotdeauna deciziile informat, bazată pe date în timp real. Totodată, această nouă abordare vine doar cu beneficii pentru noi parteneriate în servicii și produse – comerciale și non comerciale, încurajează inovația și deschide calea pentru oportunități de îmbunătățire a operațiunilor din transportul public din Municipiul Cluj-Napoca”, declarӑ Liviu Neag, director general la CTP Cluj-Napoca.

“Primăria Municipiului Cluj-Napoca salută inițiativa și proiectele de dezvoltare pe care Compania de Transport Public alături de partenerii săi le întreprind în vederea îmbunătățirii calității serviciilor oferite pentru clujeni. Încurajez comunitatea, persoanele și companiile interesate de îmbunătățirea calității vieții în orașul în care trăiesc să acceseze portalul Open Data pus la dispoziție prin parteneriatul cu tranzy.ai și să colaboreze pentru a identifica nevoile cetățenilor și pentru a dezvolta noi servicii și produse pentru accesibilitate, mobilitate, calitatea aerului, reducerea timpului petrecut în trafic sau generarea de noi locuri de muncă”, declară Emil Boc, primar al Municipiului Cluj-Napoca.


Un exemplu de produs sau serviciu dezvoltat în baza datelor publice deschise existente este și harta live cu rute și poziţia în timp real a vehiculelor. Harta poate fi consultată pe www.ctpcj.ro, cuprinde traseele tuturor mijloacelor de transport și este prezentă și în tranzy.app, odată cu noul update disponibil pe Android şi iOS. 

Aplicația de mobil pentru călători – tranzy.app - este un exemplu de funcționalitate pe care platforma tranzy.ai o furnizează gratuit, prin procesarea datelor din soluții proprii, terțe și operarea lor în timp real de către companiile și regiile de transport public. Tranzy.app este utilizată de peste 145.000 călători zilnic  în Cluj-Napoca, Iași și, începând din luna martie,  în Botoșani și Municipiul Chișinău.


Despre tranzy.ai

Tranzy AI este dezvoltator și integrator de soluții software și hardware în scopul digitalizării serviciilor de mobilitate urbană. Pune la dispoziția operatorilor de transport public o platformă pentru digitalizarea și managementul proceselor de mobilitate urbană, bazată pe algoritmi de calcul avansați, învățare automată și inteligență artificială.


Tranzy AI își asumă rolul de platformă colaborativă în procesul de digitalizare a mobilității urbane, astfel încât toți actorii implicați în procesul de crearea a orașelor smart și dezvoltare a transportului să poată colabora plecând de la aceleași reguli ale jocului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter