Actualitate

Opt bărbați, prinși când căutau comori într-o zonă protejată arheologic! Unul era clujean și a fost amendat cu 25.000 de lei

Opt bărbați au fost prinși în flagrant când făceau excavații și căutau comori cu detectoare de metale. Unul dintre ei este clujean și a fost amendat cu 25.000 de lei.

Prinși în flagrant când făceau excavații într-o zonă protejată arheologic /Foto: depositphotos.com Prinși în flagrant când făceau excavații într-o zonă protejată arheologic /Foto: depositphotos.com

 

 


Poliţiştii au confiscat 4 detectoare de metale şi au aplicat o amendă în valoare de 25.000 de lei, în urma unei acţiuni de prindere în flagrant ce a avut loc pe raza comunei Vinţu de Jos din județul Alba.

 


A fost întocmit un dosar penal după ce mai multe persoane ar fi excavat într-o zonă protejată arheologic.

„La data de 12 februarie 2023, poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Vinţu de Jos, în timp ce acţionau împreună cu un reprezentant al Ocolului Silvic Valea Ampoiului, au depistat 8 bărbaţi care foloseau un excavator, în zona denumită popular" Jidodina", situată pe raza localităţii Valea Vântului. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că lucrările de excavare erau efectuate în perimetrul de protecţie al Cetăţii Zebernicului, aflată în Lista Monumentelor Istorice căreia, conform prevederilor legale, în extravilan, îi este asigurată o zonă de protecţie de 500 de metri”, a transmis IPJ Alba.


Clujeanul a primit o amendă usturătoare

Totodată, poliţiştii au constatat că doi dintre bărbaţi aveau asupra lor 4 detectoare de metale, fără ca pentru două dintre acestea să deţină autorizaţie.

Unul dintre bărbați era din județul Cluj și a fost amendat cu 25.000 de lei pentru că deținea ilegal detectoarele:


„Toate cele 4 detectoare, care au fost introduse în zone de protecţie a Cetăţii Zebernicului, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, iar faţă de un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din judeţul Cluj, care deţinea, fără a fi autorizat, două dintre detectoarele indisponibilizate, a fost luată măsura sancţionării contravenţionale, cu amendă în valoare de 25.000 de lei, în conformitate cu prevederile art. 28 din Ordonanţa Guvernului numărul 43 din 2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional”, a mai transmis poliția.

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică şi accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele de patrimoniu arheologic, fără autorizaţie prealabilă, fapte prevăzute şi pedepsite de acelaşi act normativ.


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Vas getic plin cu monede romane, descoperit cu ajutorul unor detectoare de metale

Tezaur din Epoca Bronzului, descoperit de un clujean în comuna Rimetea. Obiectele ar avea o vechime de 3.000 de ani. FOTO

abonare newsletter