Actualitate

Amenzi PIPERATE dacă mergi neechipat pe pârtie. Sancțiunile pornesc de la 1.000 și ajung până la 10.000 de lei!

Accesul pe pârtiile sau traseele de schi fără echipament adecvat pentru schi sau snowboard, sancționat aspru. Ce amenzi riscă administratorii pârtiilor dacă nu respectă prevederile?

Amenzi piperate pentru cei care merg neechipați pe pârtii. FOTO: Facebook/ Ioan Liut Amenzi piperate pentru cei care merg neechipați pe pârtii. FOTO: Facebook/ Ioan Liut

 

 


Dacă mergi la schi iarna aceasta, ai grijă să te echipezi adecvat. Guvernul a schimbat în noimebrie 2022 regulmentul pârtiilor de schi și a introdus, printre altele, amenzi de până la 2.000 de lei pentru schiorii care sunt prinși fără echipament adecvat.

 


Conform noilor prevederi, „accesul pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement fără echipament adecvat pentru practicarea schiului şi snowboard-ului sau fără echipament adaptat pentru persoanele cu nevoi speciale” constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.

Executivul a adoptat o hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 263/2001 privind amenajarea, omologarea, întreţinerea şi exploatarea pârtiilor şi traseelor de schi pentru agrement. Actul normativ reglementează accesul persoanelor cu nevoi speciale pe pârtiile de schi, cu referire punctuală la echipamentul acestora, şi actualizează nivelul amenzilor, atât pentru schiorii neechipați corespunzător și șmecherii care intră cu mașinile pe pârtii, cât și pentru administratorii pârtiilor.


Amenzi de până la 10.000 de lei, pentru administratorii pârtiilor

Conform noilor prevederi, constituie contravenţii următoarele fapte efectuate de administratorii/proprietarii pârtiilor și sunt sancționate cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:

  • exploatarea pârtiilor şi a traseelor de schi pentru agrement fără a fi omologate;
  • neasigurarea indicatoarelor de semnalizare, a balizelor şi a mijloacelor de protecţie în locurile şi la obstacolele periculoase;
  • neluarea măsurilor de interdicţie, totală sau parţială, a accesului pe pârtiile şi pe traseele de schi pentru agrement, în caz de ceaţă, viscol sau în cazul pericolului de declanşare a avalanşelor, precum şi în cazul utilizării acestora pentru antrenamente şi competiţii sportive;
  • efectuarea de lucrări pe pârtiile şi pe traseele de schi pentru agrement omologate, altele decât cele prevăzute în studiile şi proiectele de amenajare autorizate;
  • utilizarea pentru păşunat a pârtiilor şi a traseelor de schi pentru agrement omologate;
  • neasigurarea postului de prim ajutor pe pârtiile de schi pentru agrement omologate;
  • accesul sau circulaţia pe pârtiile ori traseele de schi pentru agrement cu automobile, tractoare sau orice alt tip de vehicul, fără drept, cu excepţia celor aparţinând serviciilor publice Salvamont, serviciilor de ambulanţă, poliţie, jandarmi, pompieri, precum şi altele asemenea.

Totodată, în funcție de gravitatea abaterii, este prevăzută posibilitatea aplicării odată cu sancțiunea contravențională principală și a sancțiunii contravenționale complementare, respectiv retragerea certificatului de omologare a pârtiei sau a traseului de schi pentru agrement.

CITEȘTE ȘI:

A nins ca în povești la Băișoara! Imagini spectaculoase cu zăpada, surprinse în stațiune. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter