Actualitate

Ministrul Lucian Bode dă în judecată Universitatea Babeș-Bolyai. Emilia Șercan: „Încercare disperată de a bloca un previzibil verdict de plagiat”

Ministrul de Interne Lucian Bode a dat în judecată Comisia de Etică a UBB, în încercarea de a bloca emiterea unui verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat.

Lucian Bode acționează în judecată UBB/ captură foto: Lucian Bode Facebook.com Lucian Bode acționează în judecată UBB/ captură foto: Lucian Bode Facebook.com

 

 


Lucian Bode, ministrul de Interne (PNL), a contestat în instanță hotărârea prin care Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) s-a autosesizat în privința tezei sale de doctorat, cooptând în comisia de analiză a acuzațiilor de plagiat doi experți internaționali.

 


Astfel, Bode a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a UBB, într-o încercare disperată de a bloca emiterea unui previzibil verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat, semnalează publicația Pressone.

„Procesul a fost deschis la Tribunalul Sălaj, în fieful său și al susținătorului său de la pădure, și vizează suspendarea hotărârii prin care Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat în urma dezvăluirii prin care am arătat că în teza lui dr. Bode există cel puțin 18,5% de conținut plagiat, la care se adaugă 6 grafice plagiate și alte 30 citate incorect”, notează jurnalista Emilia Șercan într-o postare pe pagina sa de Facebook. 


„Tupeul și nesimțirea lui dr. Bode sunt revoltătoare”

Potrivit jurnalistei Emilia Șercan, miza demersului întreprins de Lucian Bode stă în rămânerea sa în Guvern.

„Și uite așa, dr. Bode a trecut abrupt de la a „saluta” aproape exaltat, pe 1 noiembrie 2022, pe Facebook, decizia în care UBB anunța un neglijabil procent de 2,95% de conținut plagiat în teza sa, la o disperată acțiune în instanță pentru a bloca, in extremis, un verdict de plagiat. 


Tupeul și nesimțirea lui dr. Bode sunt revoltătoare. 

Ministrul Lucian Bode dă în judecată UBB/Emilia Șercan Facebook.com

În loc să-și ceară scuze publice de la UBB, după ce a pus universitatea în centrul unui scandal care i-a zdruncinat serios credibilitatea și imaginea publică, dr. Bode o dă în judecată. 


Dr. Bode pune UBB în umilitoarea poziție de a explica în instanță dreptul ei legal de a se autosesiza în fața unui flagrant caz de impostură care, dacă nu va fi gestionat rapid și adecvat zilele acestea, îi va pulveriza credibilitatea și imaginea publică nu numai pe plan intern, ci și internațional. 

UBB are la dispoziție 7 zile pentru a pronunța o decizie înainte de primul termen al procesului. 

Și, da, UBB se află în fața unui nou test de integritate, care de data asta are legătură nu numai cu pronunțarea unei decizii, ci și cu rapiditatea pronunțării ei. 

Miza imediată a lui dr. Bode e mai mare decât orice grijă ar putea avea el pentru integritatea UBB: rămânerea sa în guvern. 

Mai poate un ministru care primește verdict de plagiat de la universitatea care i-a acordat titlul de doctor să rămână în guvern?”, explică Emilia Șercan. 

Plagiatul rușinos al lui Bode

Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, va fi analizată din nou de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, potrivit unui anunț al UBB făcut în noiembrie 2022. 

Anunțul universității clujene a venit în contextul în care jurnalista Emilia Șercan a publicat o analiză în care arăta că ministrul Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din teză, nu doar 2,95%, atât cât a apreciat, la prima analiză, Comisia de Etică a UBB.

Deși comisia arăta că a identificat mai multe elemente de citare eronată și plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Lucian Bode, ministrul a reacționat la publicarea deciziei UBB, spunând că lucrarea sa este în regulă. 

Potrivit portalului instanțelor de judecată, procesul deschis de Lucian Bode împotriva UBB a fost înregistrat joi, 5 ianuarie, arată pressone.ro Primul termen de judecată a fost deja stabilit pentru data de 17 ianuarie 2023, adică marți, săptămâna viitoare. 

CITEȘTE ȘI:

UBB reia analiza tezei de doctorat a lui Lucian Bode și cere ajutor de la experți internaționali

Emilia Șercan: Analiza tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode va reprezenta testul de integritate a Universității Babeș-Bolyai

Lucian Bode salută decizia UBB: „Teza mea de doctorat este ÎN REGULĂ”/ Comisia spune că e PLAGIATĂ, dar nu poate dovedi rea intenție

Ultimele Stiri
abonare newsletter