Actualitate

Vești proaste pentru șoferi! Polițiștii locali pot da amenzi de circulație de până la 14.500 lei. Codul Rutier se modifică

Poliția Locală va avea puteri sportite, după câteva modificări făcute la Codul Rutier. Polițiștii locali pot, de acum, să constate contravenții în trafic și să aplice amenzi de până la 14.500 de lei.

Polițiștii locali primesc atribuții similare cu polițiștii rutieri / Foto: Facebook - Poliția Locală Cluj-Napoca Polițiștii locali primesc atribuții similare cu polițiștii rutieri / Foto: Facebook - Poliția Locală Cluj-Napoca

 

 


Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care stabileşte şi în sarcina poliţiei locale atribuţia de a putea solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unei mașini datele de identificare ale șoferului, adică persoanei căreia i-a încredinţat-o.

 


În cazul în care persoana în cauză nu oferă informaţiile solicitate, Poliția Locală poate constata contravenţiile şi aplica amenzi corespunzătoare. 

Polițiștii locali, atribuții similare cu polițiștii rutieri

Proiectul de lege pentru modificarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice are ca obiect de reglementare stabilirea acestor lucruri şi în sarcina poliţiei locale, pe lângă poliţia rutieră.


„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, se arată în proiect.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni nerespectarea obligaţiei de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliţiei rutiere sau poliţie locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat mașina pentru a o conduce pe drumurile publice.


Potrivit expunerii de motive, aplicarea acestei modificări la legislația în domeniu va duce la reducerea numărului de încălcări ale normelor legale privind oprirea, staționarea sau parcare mașinilor de către șoferi. „În considerarea faptului că polițiștii locali vor avea competența de a solicita datele de identificare ale șoferilor mașinilor oprite/staționate/parcate neregulamentar se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/staționarea/parcarea, având în vedere faptul că sancțiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale șoferilor mașinilor sunt mai mari decât cele pentru oprire/staționare/parcare”, se explică în document.

Așadar, de acum și polițiștii locali vor putea cere date de identificare în legătură cu exercitarea competențelor privind circulația pe drumurile publice, de principiu, în momentul în care este vorba despre oprirea, staționarea ori parcarea ilegală a mașinilor.


Iniţiativa legislativă a fost adoptată şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Dacă proprietarii mașinilor vor ignora solicitările polițiștilor, indiferent că este vorba despre locali sau rutieri, riscă amenzi de până la 14.500 de lei (în cazul firmelor).  Persoanele fizice, proprietari de mașini, pot primi amenzi între 1.305 lei și 2.900 lei.

CITEȘTE ȘI:

Politiștii locali din Cluj, în misiune urgentă la KFC! Au pornit girofarurile cât timp și-au luat mâncarea. VIDEO

Atenție, clujeni! Unele POS-uri din autobuze dau erori la taxare. Un bilet - 9,50 lei: „Am crezut că m-am teleportat în New York”

abonare newsletter