Actualitate

O nouă minivacanță pentru bugetari, de 1 Decembrie

Bugetarii vor avea o nouă minivacanță, de 5 zile, începând de miercuri, 30 noiembrie, și până în 5 decembrie, după ce Guvernul a decis să fie liberă și ziua de vineri, 2 decembrie, fiindcă pică între zilele de sărbători legale și weekend.

 

Ziua de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, este sărbătoare legala și zi nelucrătoare, conform Codului Muncii. La fel, și 1 Decembrie, Ziua Naţională a României.


În acest an cele două zile pică miercuri și joi, ​​astfel că Guvernul a decis, încă din ianuarie, să fie declarată zi liberă și ziua de 2 decembrie 2022 "întrucât aceasta se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal".

„Ziua de 2 decembrie 2022 fiind stabilită ca zi liberă, instituţiile publice și autoritățiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru, potrivit planificărilor stabilite. Prestarea muncii conform celor menționate nu conferă acordarea de timp liber corespunzător.


În ceea ce privește locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, dispozițiile prezentului act normativ nu se aplică.

De asemenea, pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public, dispozițiile prezentului act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie 2022 şi nici participanţilor în aceste procese", se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.


Bugetarii vor avea mai multe zile libere decât angajații din privat, în 2023 - proiect

Bugetarii vor avea noi zile libere, respectiv 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august în 2023, reiese dintr-un proiect al Ministerului Muncii.

Practic, ei vor avea 3 zile în plus față de restul angajaților din economie, care au 15.


Același document spune că pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite.

CITEȘTE ȘI:

Încă o zi liberă pentru angajații români. Ce dată s-ar putea declara nelucrătoare din 2023?

Oficial! 29 noiembrie, zi liberă pentru salariații din sectorul public

După 2 ani de pandemie, Primăria Cluj-Napoca „sparge” aproape 150.000 de euro pentru 1 Decembrie și un Revelion grandios

Ultimele Stiri
abonare newsletter