Actualitate

Noaptea în care vom putea dormi mai mult. Când se schimbă ora?

Uniunea Europeană vrea să renunțe la schimbarea orei, care are loc de două ori pe an, însă deocamdată nu s-a luat o decizie în acest sens. România va trece la ora de iarnă în ultimul weekend din luna octombrie.

 

Mai exact, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 octombrie, ora 4:00 va deveni ora 3:00, astfel că am putea dormi mai mult cu o oră.


Vom reveni la ora de vară abia în ultima duminică din luna martie, adică pe data de 26 martie 2023. S-ar putea, însă, ca 2023 să fie ultimul an în care facem trecerea de la ora de iarnă la ora de vară. 

În urma unor studii și discuții avute la Bruxelles s-ar putea renunța la schimbarea orei, existând o majoritate covârșitoare care dorește acest lucru. Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932.


Aşadar, pe 30 octombrie 2022 se încheie orarul de vară care a început în ultima duminică a lunii martie, iar diferenţa faţă de timpul universal (GMT) este din nou de două ore.

Schimbarea nu este simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar. 


Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus. 

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2. 


Odată cu încetarea folosirii orei de vară, 70 de ţări din Europa şi Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o oră înapoi. Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia vor reveni la ora GMT, în timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Olanda vor fixa ceasurile la ora GMT+1. 

Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia şi Lituania îşi vor fixa ceasurile la ora GMT+2. Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) şi reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat în 1784 această metodă, dar ea a fost aplicată pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Au urmat ani în care introducerea orei de vară a fost propusă de mai multe ori, dar respinsă. 


Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată şi în SUA, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 - 30 septembrie 1945.

În România, orarul de vară a fost introdus pentru prima dată, fără prea mare succes, în 1931. Începând cu anul 1979, ora de vară a fost instituită permanent în ţara noastră şi, până în anul 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie. 

CITEȘTE ȘI:

Se schimbă ora! Ce efecte are asupra sănătății trecerea la ora de iarnă

Se renunță la ora de vară și ora de iarnă

Dormim mai mult cu o oră. Când trece România la ora de iarnă?

Ultimele Stiri
abonare newsletter