Sănătate

Se schimbă ora! Ce efecte are asupra sănătății trecerea la ora de iarnă

Se schimbă ora în acest weekend în România! Sâmbătă spre duminică vom trece la „ora de iarnă”, o modificare care are efecte asupra sănătății.

E ultima săptămână în care ora de vară dictează în România. De sâmbătă, vom trece la ora de iarnă și acest lucru poate aduce schimbări importante asupra sănătății.

În această perioadă, zilele sunt din ce în ce mai scurte, deoarece soarele apune mai repede. Mulți oameni sunt afectați de schimbarea orei, principalul motiv fiind schimbarea luminii în timpul zilei.


Ora de iarnă 2021. Cum îți afectează sănătatea

Trecerea la ora de iarnă afectează funcționarea metabolismul. Din acest motiv apar perturbări ale somnului și ale ritmurilor circadiene. Schimbarea orei afectează modul în care dormim, iar tiparul de somn poate fi reglat în aproximativ 5-7 zile.

Schimbarea orei are repercursiuni și asupra pshicului. Oamenii au probleme când vine vorba de acomodarea la un nou stil și durează câteva zile până când trecerea de la ora de vară la cea de iarnă este acceptată de organism 100%.


Mulți oameni sunt dezechilibrați de temperaturile reci și zilele prea scurte. Unii devin apatici, în timp ce alții răcesc sau au probleme cu stomacul.

Probleme cu somnul din cauza schimbării orei

În prima săptămână după schimbarea orei este posibil să aveți probleme cu somnul și ar putea să apară stări de oboseală, anxietate, irascibilitate și tulburări de concentrare.


Pentru cei mai mulți dintre noi, schimbarea timpului în sine nu ne afectează sănătatea. De altfel, unele persoane de-abia conştientizează adaptarea corpului la oboseală şi iritabilitate, astfel de simptome trecând aproape neobservabile. Pentru alte persoane însă, această schimbare la ora de iarnă poate fi uşor periculoasă, mai ales în cazul în care există probleme subdiacente. Cei care au deja probleme cu lipsa somnului, trecerea la ora de vară de exemplu, unde este pierdută o oră de somn, devine un punct de cotitură. Studiile arată o creștere generală a atacurilor de cord în zilele după ambele schimbări de timp. De asemenea, un studiu din 2001 al National Institutes of Health a arătat că accidentele de trafic mortale cresc în ziua de luni, după ambele schimbări de oră.

Toamna și primăvara se schimbă ora

În fiecare primăvară și toamnă, mai exact în ultimul weekend din octombrie și ultimul weekend din martie se schimbă ora.


În noaptea de 30 spre 31 octombrie ceasurile se dau înapoi la ora 4:00, care va deveni ora 3:00. Diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore îna ceastă perioadă, faţă de 3 ore (vara).

abonare newsletter