Actualitate

Tinerii din România pot călători GRATUIT cu trenul în Europa. Află unde te poți înscrie

Tinerii de 18 ani din România pot să aplice pentru unul din cele 35.000 de permise de călătorie, pentru călătorii gratuite cu trenul în Europa, în statele membre Uniunii Europene și în țările terțe asociate la programul Erasmus+.

Tinerii care au 18 ani pot călători gratis cu trenul timp de o lună prin țările din Uniunea Europeană și cele asociate la programul Erasmus+/ Foto: deposiphotos.com Tinerii care au 18 ani pot călători gratis cu trenul timp de o lună prin țările din Uniunea Europeană și cele asociate la programul Erasmus+/ Foto: deposiphotos.com

 

 


Tinerii care au 18 ani pot călători gratis cu trenul timp de o lună prin țările din Uniunea Europeană și cele asociate la programul Erasmus+.

 


Ideea acestui program este de a da ocazia celor care tocmai au ajuns la vârsta majoratului de a descoperi Europa, de a înțelege mai bine cultura europeană, diversitatea ei și oportunitățile pe care le oferă faptul de a fi parte din UE. De la lansarea proiectului în iunie 2018, peste 165.000 de tineri au primit permise de călătorie, iar acum se deschide o nouă rundă de înscrieri pentru alte câteva mii de permise gratuite.

Înscrierile au început marți, 11 octombrie, la ora 12:00 și se încheie marți, 25 octombrie 2022, la ora 12:00.


Ce criterii trebuie să îndeplinească tinerii?

  • să completezi corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere
  • să fii cetățean sau rezident legal pe termen lung într-una din următoarele țări: 

          - unul din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări (TTPM) sau 
          - una din țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. 

Toate detaliile despre DiscoverEu pot fi consultate AICI.


Permisul de călătorie cu trenul va fi valabil oricând în perioada 1 martie 2023 - 29 februarie 2024. În plus, începând de anul acesta, participanții selectați vor primi și un card DiscoverEU cu reduceri pentru vizite culturale, activități de învățare și sportive, transport local, cazare, alimente etc.

„Anul 2022 este Anul european al tineretului, iar acesta este un moment esenţial în istoria europeană. Trebuie să ne concentrăm atenţia asupra generaţiilor tinere, să le oferim posibilitatea de a-şi lărgi orizonturile, pentru ca tinerii să poată construi o lume mai conectată şi mai tolerantă. Acesta este obiectivul urmărit de DiscoverEU. Călătorind, tinerii pot şi să exploreze diversitatea Europei, dar şi să găsească atât de multe similitudini", a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, citată de tvr.ro


Comisia a lansat iniţiativa DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei propuneri din partea Parlamentului European. Aceasta a fost integrată oficial în noul program Erasmus+ 2021-2027. Începând din iunie 2018, programul a finanţat 130.000 de permise de călătorie.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

De azi puteţi călători gratuit cu trenul în Europa. Principala condiţie

Cum poți călători în țările UE împreună cu animalul tău de companie? Vezi ce norme se aplică

Ultimele Stiri
abonare newsletter