Actualitate

Harta poluării auto: consumul de carburant pe autostrăzi și drumuri naționale, de 15 milioane de litri pe zi

CNAIR a realizat harta poluării auto, calculând consumul de carburant pe rețeaua de autostrăzi și drumuri naționale. Pe zi se consumă 15 milioane de litri, iar pe an 5,5 miliarde.

Harta cu cele mai mari emisii poluante / Foto: CESTRIN Harta cu cele mai mari emisii poluante / Foto: CESTRIN

 

 


În premieră, Compania de Drumuri prin Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (CESTRIN) a calculat consumul de carburant pe autostrăzi și drumuri naționale și tipul de carburant folosit, scrie economedia.ro.

CESTRIN a prezentat și harta cu cele mai mari emisii poluante:


Pentru circa 17.000 km de drumuri naționale și 1.000 km de autostrăzi, consumul mediu zilnic (benzină + motorină) este de 15 milioane de litri și consumul pe an este de 5,5 miliarde de litri.

De asemenea, motorina are o pondere de 89,6% pe întreaga rețea de drumuri naționale și autostrăzi, iar benzina doar 10%, scrie sursa citată. Pe parcursul unui an, motorina reprezintă 79% din carburantul folosit, adică 4,3 miliarde de litri.


„Analiză în premieră privind determinarea analitică a consumului de carburant și de emisii poluante pe întreaga rețea de drumuri naționale și autostrăzi din administrația CNAIR. Odată cu actualizarea modelului de transport, CESTRIN a trecut la o nouă etapă. Este vorba despre posibilitatea de a estima într-un mod real consumul de carburant la nivelul rețelei de drumuri naționale și autostrăzi, inclusiv emisiile generate de traficul rutier. Se ajunge astfel la o etapa nouă, etapa în care managementul decarbonizării devine posibil, inclusiv cu analiza și emiterea unor scenarii de perspectiva, pe termen scurt, mediu sau lung.

Relativ la acest aspect vă prezentăm mai jos câteva cifre:


  •  Consumul de carburant, motorină și benzină, la nivelul unei zile, pe întreaga rețea de drumuri naționale din administrația CNAIR inclusiv autostrăzile, este de aproximativ 15.14 milioane litri. Tot acest consum de carburant se transformă în diverse tipuri de emisii poluante. Urmează sa revenim cu date și la nivel de tip de emisii poluante rezultate din arderea combustibilului;
  •  Consumul de carburant, motorină și benzină, la nivelul unui an, pe întreaga rețea de drumuri naționale din administrația CNAIR inclusiv autostrăzile, este de aproximativ 5,53 miliarde litri. Tot acest consum de carburant se transformă în diverse tipuri de emisii poluante. Urmează sa revenim cu date și la nivel de tip de emisii poluante rezultate din arderea combustibilului;
  •  Consum zilnic de motorină pe rețeaua de drumuri naționale (inclusiv autostrăzi) – aprox 11.94 milioane litri;
  •  Consum anual de motorină pe rețeaua de drumuri naționale (inclusiv autostrăzi) – aprox 4.36 miliarde litri – (78.87 % din totalul de combustibil consumat anual) ;
  •  Consum zilnic de benzină pe rețeaua de drumuri naționale (inclusiv autostrăzi) – aprox 3.2 milioane litri;
  •  Consum anual de benzină pe rețeaua de drumuri naționale (inclusiv autostrăzi) – aprox 1.17 miliarde litri – (21.12 % din totalul de combustibil consumat anual)”, a transmis CESTRIN.

CITEȘTE ȘI:

Inițiativele Clujului de reducere a poluării, lăudate la Praga: „Contribuie la reducerea cu 55% a CO2 până în 2030”

Fără mașini în trafic și mai multe autobuze, soluții pentru reducerea poluării în Cluj. Emil Boc: „Este singura modalitate”

abonare newsletter