Timp Liber

Castelul Bánffy din Răscruci, atunci și acum. O capodoperă arhitecturală care a rezistat în timp.

Castelul Bánffy reprezintă o adevărată capodoperă arhitecturală care a rezistat în timp, iar de curând a intrat în circuitul turistic al județului.

Castelul Bánffy din Răscruci, atunci și acum. Sursă foto: Facebook/ Clujul și clujenii/- Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Castelul Bánffy din Răscruci, atunci și acum. Sursă foto: Facebook/ Clujul și clujenii/- Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ

 

 


Castelul Bánffy reprezintă o adevărată capodoperă arhitecturală, construit pe locul unui conac deteriorat în revoluția din 1848-1849, iar reconstrucția a început 10 ani mai târziu, în 1859, de către noul proprietar, baronul Bánffy Albert. 

Fiul baronului, Bánffy Ádám, s-a căsătorit în 1870 cu Wesselényi Mária, iar cei doi s-au mutat în castelul din Răscruci. Cele mai însemnate reconstrucții s-au făcut în perioada lui Bánffy Ádám, când s-a construit încă un etaj la castel și a fost finalizată fațada electică, scrie kastelyerdelyben.ro


În 1885-1886 au fost finalizate camerele de la etaj și holul cu scările ornate. Ca urmare a lucrărilor, a fost schimbată lambriul, tâmplăria și a fost construită fațada dinspre curte. Renovarea exterioară și interioară a castelului s-a finalizat în 1887. 

Interiorul castelului Bánffy. Sursă foto: Facebook/ Clujul și clujenii/- Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ

Chiar și cunoscutul arhitect clujean, Horváth Lajos, a participat la lucrările de reabilitare. Din înscrisuri s-a constatat faptul, că cele mai mari costuri de construcție (34.227 forinți) aparțin fațadei din lemn a castelului, față de cei 28.711 forinți plătiți pentru lucrările de zidărie. Castelul a fost preluat în 1887 de către fiul lui Bánffy Ádám, br. Bánffy Albert (1871–1945), care împreună cu soția sa, Montbach Sarolta, la începutul secolului al XX-lea, au extins parcul castelului și au adăugat câteva camere de mansardă și colonada de la fațadă din partea străzii.


Interiorul castelului Bánffy. Sursă foto: Facebook/ Clujul și clujenii/- Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ

CITEȘTE ȘI:

 Castelul Banffy din Răscruci, platou de filmare! Primele evenimente, confirmate pentru anul viitor: „Tarifele de închiriere vor fi modice”.

Castelul are trei niveluri (subsol, parter, etaj), la care se mai adaugă mansarda. Este o clădire dreptunghiulară, cu un rezalit în mijloc și la fiecare colț se mai găsește încă un rezalit, pe fiecare rezalit sa mai află și o mansardă. Un indiciu a felului împărțirii camerelor pot fi înscrisurile care datează din secolul al XIX-lea. 


Datorită faptului că lucrările de reconstrucție inițiate de Bánffy Ádám nu au modificat zidurile de bază, comparând documentele cu planul de azi al castelului, putem afla cum arăta castelul, unde se aflau diferitele încăperi în secolul al XIX-lea. În rezalitele din colț se găsesc câte trei încăperi, între care dinspre nord spre sud trei camere uriașe. Înspre vest, în mijlocul castelului se găsește un gang și mai multe încăperi mici.

Interiorul castelului Bánffy. Sursă foto: Diana Cîmpean/monitorulcj.ro 

La începutul anului 2000, castelul a devenit o casă pentru copii, după care s-a transformat într-un depozit pentru materiale de construcții. De la unul dintre cele mai frumoase palate din județ, acesta a devenit de nerecunoscut și a fost pe punctul să dispară. Consiliul Județean (CJ) Cluj a reușit să-i aducă strălucirea de demult, investind peste 11 milioane de euro. 


Interiorul castelului Bánffy. Sursă foto: Diana Cîmpean/monitorulcj.ro 

Pe 23 noiembrie 2023, castelul Bánffy din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, a fost inaugurat, după doi ani și jumătate de muncă. Etajul castelului cuprinde acum o bibliotecă, o sală pentru diverse activități culturale, una de cursuri, birouri de cercetare și administrative. În ceea ce privește subsolul imobilului, acesta include un spațiu expozițional. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Castelul Bánffy din Răscruci poate fi vizitat virtual

abonare newsletter