Administrație

Castelul Bánffy din Răscruci, un „giuvaier” arhitectural redat publicului. Alin Tișe: „O realizare a tuturor clujenilor”.

Sărbătoare la Răscruci. La doi ani și jumătate de la începerea lucrărilor, Castelul Bánffy a fost inaugurat și va intra în curând în circuitul turistic al județului.

Castelul Bánffy din Răscruci și-a recăpătat strălucirea. FOTO: monitorulcj.ro Castelul Bánffy din Răscruci și-a recăpătat strălucirea. FOTO: monitorulcj.ro

 

 


Castelul Bánffy din Răscruci și-a recăpătat strălucirea. Consiliul Județean Cluj a finalizat lucrările de restaurare, conservare și punere în valoare a ansamblului monument istoric Castel Bánffy din localitatea Răscruci, comuna Bonțida. După doi ani și jumătate de muncă și o investiție de circa 11,5 milioane de euro, castelul a fost inaugurat joi, în cadrul unui eveniment.

 


Într-o atmosferă festivă, reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, personalități din domeniul culturii, dar și jurnaliștii clujeni au fost primiți joi, 23 noiembrie, la Castelul Bánffy din Răscruci. Lucrările la acest important obiectiv turistic din județ au fost finalizate recent, fiind recepționate de Consiliul Județean Cluj.

Evenimentul de joi a marcat deschiderea oficială a porților castelului. În cadrul festivității, au luat cuvântul președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, vicepreședintele CJ Cluj, Vákár István, dar și arhitectul Szabolcs Guttmann. În cadrul evenimentului, a avut loc o slujbă de sfințire a castelului, iar ulterior, mai mulți instrumentiști ai Filarmonicii de stat Transilvania au susținut un moment artistic special. În cele din urmă, clădirea a putut fi vizitată de invitați.


Castelul Bánffy din Răscruci, inaugurat în cadru festiv de Consiliul Județean. FOTO: Diana Cîmpean/ monitorulcj.ro

Alin Tișe: „Acest castel va fi dat în totalitate în folosința publicului”

„Palatul Bánffy are o istorie interesantă, atât pentru cei care sunt clujeni, cât și pentru cei care au devenit clujeni. A fost construit undeva în secolul XIX de către familia Bánffy , ulterior a suferit modificări și transformări. În 1948, statul a naționalizat acest castel, urmând ca el să intre într-o stare avansată de degradare. În anul 2000 a devenit o casă de copii, după care a devenit un depozit de materiale de construcții. Era pe punctul să dispară. În acel moment, am avut o discuție cu colegii mei de la Consiliul Județean și le-am propus să încercăm să restaurăm tot ceea ce a fost aici odinioară, cu finanțare de la județ și de la Uniunea Europeană. Zis și făcut. Colegii mei, undeva în 2016-2017, au depus acest proiect, fiind declarat câștigător. 

Iată că, după doi ani și jumătate de muncă, putem să spunem că el este finalizat. Clujenii sunt parte din acest proiect, pentru că aici de regăsește contribuția lor la bugetul acestui județ. Îmi place să cred că aceste realizări sunt ale comunității noastre și că fiecare dintre dumneavoastră aveți o parte din această investiție. Acest castel va fi dat în totalitate în folosința publicului, el va intra în folosința asociațiilor, fundațiilor, va deveni centru cultural, va deveni tot ceea ce clujenii doresc. Vom avea tarife modice pentru a fi închiriat și folosit de toată lumea”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.


Festivitate de inaugurare a Castelului Banffy de la Răscruci. FOTO: Diana Cîmpean/ monitorulcj.ro

De asemenea, Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a adus cuvinte de laudă celor care au făcut posibilă restaurarea clădirii și i-a îndemnat pe clujeni să folosească acest spațiu prin activități frumoase și educative.

„Sfântul Pavel, în epistola către evrei, în capitolul 13, în primul verset și în versetul doi ne spune așa: «Aduceți-vă aminte de înaintașii voștri». Specifică apoi de ce să ne aducem aminte de cei dinaintea noastră: pentru a le imita virtuțile, preocupările, iar apoi, în mod special, Domnul Iisus Hristos ne spune că atunci când oamenii nu-și aduc aminte, atunci când nu mai pomenesc ce a fost, pietrele strigă: «Dacă voi veți tăcea, pietrele vor striga». Iată că, de data aceasta, domnul președinte al Consiliului Județean cu cei ce l-au sprijinit au dat glas pietrelor, iar noi astăzi ne bucurăm de această realizare minunată. O clădire frumoasă, de valoare, a fost repusă în circulație. Să dea Dumnezeu ca multe activități frumoase, educative și pentru folosul oamenilor să se poată organiza aici. Felicitări pentru tot ceea ce ați făcut. La mulți ani!”, a spus IPS Andrei Andreicut.


Vákár István: „Trăim un moment istoric”

 Vákár István, vicepreședintele CJ Cluj, a arătat că inaugurarea acestei clădiri, la finalizarea lucrărilor, reprezintă un moment istoric, un moment când „un giuvaier este redat culturii clujene”.

11,5 milioane de euro a costat restaurarea Castelului Banffy de la Răscruci. FOTO: Diana Cîmpean/ monitorulcj.ro

„(Adresându-se lui Alin Tișe – n.red.) Doresc să vă mulțumesc pentru colaborarea încă din primul mandat al dumneavoastră, când eu eram doar un consilier județean, de atunci am reușit, împreună cu actualul primar, să îl preluăm de la instituțiile în subordinea cărora era atunci castelul. Atunci am discutat și ne-am dat seama că comunitatea locală nu va putea suporta costuri atât de mari și că ar trebui să ne ocupăm noi (Consiliul Județean – n.red.) de el. De atunci, ați fost întotdeauna deschis, și când nu erați în Consiliul Județean, ați rămas implicat. Trăim un moment istoric, când redăm giuvaier culturii clujene. A fost o clădire în care nu se putea intra, era într-o stare degradată, iar acum, avem un giuvaier”, a declarat vicepreședintele CJ Cluj,  Vákár István.

„Pentru prima dată în județul Cluj, putem inaugura un ansamblu adevărat”

Szabolcs Guttmann, arhitecul care a coordonat echipa de proiectare, a discutat despre valoarea istorică a clădirii, arătând că au dat peste numeroase provocări, dar și peste multe oportunități.

„Am ajuns la capătul unor munci extraordinare și se vede că această complexitate înseamnă un ansamblu. Nu suntem doar în acest living împreună. Sper că fim împreună și în acest imobil, în curtea imobilului, în curtea de onoare a imobilului. Rarisim când astăzi mai putem vorbi de un ansamblu inclusiv peisajer în jurul unui astfel de castel. Când, din varii motive, nu mai avem posibilitatea de a reface ansamblul, pierde foarte mult obiectul arhitectural. Cred că aici, pentru prima dată în județul Cluj, putem inaugura un ansamblu adevărat, cu sorginte barocă și cu foarte multă trudă încă din cei care au fost beneficiari și meseriași în componente artistice. La castele, în 99% din cazuri am pierdut tot, din cauza momentelor istorice neprielnice. Să avem așa un ansamblu din elemente de lemn neincendiat și posibil de recuperat a fost o mare șansă pentru a arăta ambianța și a interiorului, detaliile extraordinare de la pardoseală până la tavan, tot ce ne înconjoară, inclusiv sobele unicate, cu niște prezențe în Europa, până la Paris, cum niște mostre în târguri internaționale și cu premiere”, a arătat arhitectul Szabolcs Guttmann.

Un veritabil ansamblu monument istoric. FOTO: CJ Cluj/ Facebook

Ce lucrări s-au desfășurat la Castelul Bánffy?

Lucrările au vizat atât zidurile interioare și exterioare ale castelului, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități, cât și componentele artistice, precum tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile etc.

Pentru valorificarea obiectivului la potențialul său maxim și pentru transformarea acestuia într-un Centru Cultural reprezentativ pentru județ, etajul castelului cuprinde o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare. În ceea ce privește subsolul imobilului, acesta include un spațiu expozițional.

Lucrările au vizat atât zidurile interioare și exterioare ale castelului, cât și tâmplăriile, ornamentica și finisajele din lemn. FOTO: Diana Cîmpean/ monitorulcj.ro

De asemenea, investiția a constat și în restaurarea parcului castelului, o componentă importantă fiind reprezentată de amenajarea lacului din incintă. Astfel, a fost construit un ponton din lemn, au fost refăcute porumbarul din mijlocul lacului și fântâna arteziană, a fost edificat un pod peste canal, respectiv alte două poduri pentru șanțul de evacuare a apei lacului, fiind amenajate și accesele auto și pietonale. Totodată, au fost realizate lucrări de amenajare peisagistică și de plantare de arbori. Mai mult, au fost consolidate și alte trei imobile care au destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

11,5 milioane de euro a costat restaurarea Castelului Bánffy 

Proiectul a fost derulat în urma accesării de fonduri europene, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro, la care se adaugă suma de aproximativ 7,5 milioane de euro, asigurată din bugetul propriu al județului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Lucrările la Castelul Banffy din Răscruci, finalizate! Un nou obiectiv turistic pe harta Clujului

Ultimele Stiri
abonare newsletter