Ştiri din Transilvania

Cum să te îmbraci pe caniculă? Sfaturi practice pentru a te proteja de temperaturile ridicate

Moda nu mai primează atunci când mercurul termometrelor depășește 35 de grade.

 

 


România nu este afectată multe zile pe an de caniculă, însă este bine să ascultăm sfaturile specialiștilor și să ne apărăm de căldura extremă, care poate fi periculoasă pentru sănătate.

 


În zilele fierbinți, este de preferat ca timpul petrecut afară să fie cât mai limitat. Iată cum trebuie să te îmbraci în zilele caniculare și la ce haine și accesorii trebuie să renunți.

Culorile ideale pe timp de caniculă

Și culorile hainelor sunt foarte importante. În vreme ce unele atrag căldura, altele vă ajută să suportați mai ușor temperaturile dificile. Optați pentru alb sau culori cât mai deschise. Evitați pe cât posibil nuanțele închise precum negru sau maro dar și nuanțele stridente.


Hainele închise și căldura

Pe măsură ce o cămașă neagră absoarbe toată lumina care o lovește, transformă acea lumină în alte forme de energie, de obicei căldură. Apoi emite căldura respectivă, unele în mediu și altele direct în pielea ta. Acesta este motivul pentru care suntem sfătuiți să nu purtăm haine negre sau închise la culoare în zilele toride. Ne putem încălzi, deoarece culoarea neagră absoarbe lumina și emite căldură. Cămășile albe au efectul opus. Deoarece nu absorb lumină, nu o transformă în căldură. Acest lucru face ca îmbrăcămintea albă sau mai deschisă să fie mai răcoroasă și bună de purtat vara.


Alege piese vestimentare lejere

Hainele mulate nu au ce căuta pe tine atunci când afară este caniculă. De aceea, este recomandat să alegi haine cu croială lejeră, care sunt confortabile și lasă pielea să respire. Desigur, puteți opta și pentru haine cu un număr mai mare. Pantalonii din in, cămăsile oversized și topurile mai largi reprezintă opțiuni la fel de bune în locul hainelor mulate.Referitor la material, încercați să purtați cât mai puține articole din bumbac, deoarece rețin umezeala cauzată de transpirația excesivă. Pe caniculă, renunțați și la hainele din materiale transparente, precum voalul sau dantela și lai articolele în nuanțe deschise. Cum știți că hainele vă protejează de razele soarelui? Puneți materialul în lumină și observați dacă soarele trece prin țesătură.Totodată, specialiștii recomandă ca în zilele caniculare să porți piese vestimentare colorate. Încearcă nuanțele de roșu, galben, albastru, verde sau fucsia.

La ce trebuie să renunți în zilele caniculare de vară?


Renunțați la accesoriile mari, din plastic dar și la cele din metal. Evitați pe cât posibil colierele voluminoase, ceasurile, cerceii mari și brățările uriașe. O alternativă ar fi un lanț subțire din aur sau argin, o brățară delicată și cercei de mici dimensiuni.

Recomandări pentru caniculă

Beți zilnic intre 1,5 – 2 litri de lichide, fară a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe  fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este  bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Este de evitat activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) şi trebuie avută grija persoanelor vârstnice, a copiilor, persoanelor cu dizabilităţi oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită.

Material realizat de Paula COPACIU

CITEȘTE ȘI

Clujul nu scapă nici azi de VIJELII! A fost emis un nou COD PORTOCALIU de FURTUNI

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter