Ştiri din Transilvania

Val de CĂLDURĂ EXTREMĂ peste Europa. Temperaturi de 45 de grade! Vezi HARTA

România și sud-estul Europei vor fi „arse” de un val de căldură extremă. Domul de căldură va aduce temperaturi record.

 

 


Ultimele zile ale lunii iulie și primele din august vor aduce cel mai intens val de căldură din vara lui 2021 de până acum.

 


Temperaturile urmează să depășească 40 de grade Celsius în unele zone, ajungând chiar la 45 de grade în Grecia, în acest weekend, conform severe-weather.eu, citat de Digi24.

În acest context, riscul de erupere a incendiilor de pădure va crește semnificativ în regiunea mediteraneană și în peninsula balcanică. Luna iulie a adus un val de căldură sever în părțile sudice și sud-estice ale continentului european. În vestul continentului vremea a fost mai blândă, iar valurile de căldură au lipsit din această regiune.


Cele mai crescute temperaturi au fost înregistrate deasupra Mediteranei, peninsulei balcanice și Turciei, uneori depășind chiar valoarea critică de 40 de grade Celsius.

Caniculă extremă și nor de praf saharian, deasupra României

Valul de căldură care lovește sudul și sud-estul Europei va fi extrem și va persista pentru cel puțin o săptămână, în unele zone chiar mai mult. În același timp, un nor masiv de praf saharian urmează să pătrundă în centrul Europei. Vârful de temperatură este așteptat să depășească 40 de grade Celsisus. Valul de căldură extremă va lovi și România.


Părți alte Italiei, Serbiei, Macedoniei, Albaniei, României, Bulgariei și Greciei vor fi „coapte” acest val de căldură extrem de fierbinte și de uscat. Masa de aer va rămâne uscată și va crește puternic potențialul de aprindere a pădurilor în zona de sud a Europei, acolo unde seceta este cea mai puternică.

Incendii devastatoare de pădure au loc deja în Sardinia, Italia, în această săptămână. Acest tipar de vreme mai uscată decât norma va continua, cel mai probabil, în sud, acolo unde este așteptat ca lucrurile să se înrăutățească din cauza secetei și incendiilor de pădure.


Apa mărilor „îngrijorător de caldă”

Din cauza căldurii persistente din ultimele săptămâni, suprafața apei s-a încălzit și ea considerabil. În zona Mării Baltice, de exemplu, apele sunt mai calde cu șase grade față de normal. Apa este foarte caldă, de asemenea, și în Oceanul Atlantic, în zonele din jurul Marii Britanii și Irlandei, cu 2-4 grade peste normalul perioadei de sfârșit de iulie.

Aceste temperaturi sunt impresionante mai ales în contextul în care până nu acum nu au fost valuri de căldură care să lovească vestul continentului în această vară. Însă cea mai îngrijorătoare parte a Europei este Mediterana, care este considerabil mai caldă decât normalul din cauza valurilor de căldură persistente și temperaturilor ridicate de pe tot parcursul anului. Dacă marea rămâne exagerat de caldă, ea poate antrena vreme extremă cu furtuni puternice și instabilitate atmosferică extremă.

Domul de căldură a afectat și America de Nord

Domul de căldură este termenul meteorologic pentru fenomenul în care o masă de aer cald rămâne suspendată deasupra unei regiuni acționând ca o oală sub presiune. Acum câteva săptămâni, un fenomen similar s-a produs în zona nord-vestului Canadei și Statelor Unite.

Pe parcursul următoarelor zile, temperaturile vor crește cu rapiditate și vor atinge maximul. Părți ale Europei centrale și peninsulei balcanice vor trece prin temperaturi cu 10-15 grade mai ridicate decât normalul. Valorile de temperatură de la amiază vor atinge deci, în jur de 40-42 de grade, iar cele mai afectate zone vor fi câmpiile și văile. Părți ale sudului Italiei, Albaniei, Greciei, Macedoniei, Serbiei, Bulgariei, României și vestului Turciei se vor „coace” la temperaturi între 39 și 43 de grade.

Care va fi cea mai caldă zi?

Spre sfârșitul săptămânii, valul de căldură își va atinge vârful și va aduce cele mai ridicate temperaturi în unele zone. După-amiezele vor fi chiar mai fierbinți și mai uscate.

Ziua de luni, 2 august, va fi cea mai fierbinte zi a acestui an pentru zona Balcanilor de sud.

CITEȘTE ȘI

Schimbări anormale ale vremii! Clujul e sub COD GALBEN de CANICULĂ joi

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter