Actualitate

Cât de grav ne poate afecta canicula? Simptome care indică că am putea avea probleme de sănătate

Primul semn că ești afectat de caniculă este apariția amețelii. În cazul unor categorii de persoane, lucrurile se pot agrava, ajungându-se la temperatură mare și chiar la deces.

 

 


Coordonatorul UPU SMURD Iași, Diana Cimpoeșu, a vorbit la Digi 24 despre simptomele care apar în urma resimțirii caniculei de către corpul uman, dar și despre sfaturi utile pentru a ne feri de efectele căldurii extreme.

 


„Oamenii cu afecțiuni se pot simți amețiți. Poate fi explicat prin scăderea tensiunii arteriale, dar poate fi explicabil și prin elementul cel mai grav al urgențelor de căldură, și anume edemul cerebral. El se poate instala când nu există ventilație, temperaturile sunt foarte crescute, și evident cei mai expuși sunt vârstnicii și copiii foarte mici. Ei pot face edem cerebral mai ușor, și în același timp și persoanele cu anumite tulburări psihice, sau cu consum de substanțe toxice. Toxic este etanolul, anumite droguri. 

Toate aceste persoane pot suferi de hipertermie până la creșteri de temperatură foarte mari – până la peste 40 de grade, iar manifestarea este edemul cerebral, cu stare de convulsie, comă, mergând până la stop cardio-respirator. Dar primele manifestări sunt amețelile”, a explicat medicul.


Recomandări pentru zilele caniculare

Ea a transmis că vital în această perioadă cu temperaturi foarte ridicate este să se consume apă, chiar și atunci când nu există senzația de sete. Se recomandă apă minerală, nu carbogazoasă, adică apa cu săruri minerale. Se poate de asemenea pune 5, 10 grame de sare în apă plată, cea mai recomandată fiind apa minerală care are sodiu, potasiu, magneziu, calciu. Totodată, consumul de fructe și legume este foarte important. 

Se mai recomandă ca trecerea de la căldură la spații răcoroase cum ar fi cele în care funcționează aerul condiționat să se facă treptat. 


Categoriile de persoane care sunt cele mai afectate de efectele caniculei sunt vârstnicii, cei cu boli cardiovasculare, cei hipertensivi ori diabeticii.

CITEȘTE ȘI:


Zi CANICULARĂ, la Cluj. Cum te poți proteja de căldură?

Ultimele Stiri
abonare newsletter