Ştiri din Transilvania

S-a MĂRIT asocierea pentru Centura Metropolitană. ADIO traficul greu dinspre Baciu?

În ședința extraordinară de miercuri, 22 iulie, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a validat încheierea unui acord cu comuna Baciu în privința realizării proiectului Centurii Metropolitane.

S-a mărit asocierea pentru Centura Metropolitană. ADIO traficul greu dinspre Baciu! S-a mărit asocierea pentru Centura Metropolitană. ADIO traficul greu dinspre Baciu!

Cu aviz favorabil din partea Comisiilor de specialitate, proiectul de Hotărâre privind aprobarea încheierii unui act adițional la acordul de asociere încheiat între Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT) Municipiul Cluj-Napoca și UAT Gilău, Florești și Apahida, în vederea realizării în parteneriat a Centurii Metropolitane, a fost validat în unanimitate, cu 22 de voturi „pentru”.

Practic, este vorba despre includerea UAT Comuna Baciu în asocierea pentru realizarea în parteneriat a studiului de fezabilitate, a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) și a documentației tehnice necesare pentru emiterea autorizației de construire, pentru obiectivul de investiții „Drum Trans-Regio Gilău – Apahida (TR Feleac, indicativ ET 35, cod proiect RTR 098 RTR 099)”.


„În urma eforturilor comune, am reușit să includem inclusiv conectivitatea cu Baciu în ceea ce înseamnă legătura la Centura Metropolitană. Altfel spus, dacă toate astrele merg în aceeași direcție, așa cum sunt acum aliniate, nu vor mai intra dinspre Baciu mașini în Cluj-Napoca, ci se va intra pe centură, în afară de cei care vin la serviciu, nu știu, în zona Gării”, a declarat primarul Emil Boc, la începutul ședinței de Consiliu Local.

„În rest, tot acel trafic care astăzi se descarcă de pe autostradă și vine prin Cluj-Napoca din Baciu, tot acel trafic va fi redirijat pe Centura Metropolitană. Avem nevoie să cooptăm și comuna Baciu în acest proiect, pentru că se realizează inclusiv pe teritoriul acestei comune o parte din această centură de legătură”, a mai explicat edilul.


Ce responsabilități va avea Comuna Baciu în asociere?

Emil Boc a precizat că a discutat deja și a bătut palma cu primarii comunelor Gilău, Apahida și Florești, toți edilii fiind de acord cu includerea comunei Baciu, reprezentată de viceprimarul cu atribuții de primar, Balázs János, în asocierea pentru Centura Metropolitană. Următorul pas pentru administrația locală este informarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor privind partea de procedură internă.

Potrivit actului adițional, printre responsabilitățile Comunei Baciu pentru realizarea obiectivului se numără asigurarea finanțării din bugetul propriu sau din alte surse, inclusiv din fonduri europene, a cheltuielilor pentru elaborarea studiului de fezabilitate, a PUZ-ului și a documentației tehnice necesare pentru emiterea autorizației de construire pentru Centura Metropolitană.


De asemenea, băcenii își vor însuși studiile/documentațiile achiziționate în baza acordului de asociere, vor participa la recepția documentațiilor tehnice care fac obiectul acordului, respectiv își dau acordul la predarea de către UAT Municipiul Cluj-Napoca în proprietatea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a documentațiilor tehnice, cu toate avizele și acordurile necesare, fără pretenții financiare.

Centura Metropolitană a Clujului va avea 41,7 km

Prin realizarea Centurii TR35 și a drumurilor de legătură, se va realiza construirea unei legături directe între toate drumurile naționale (DN1, DN1C, DN1F, DN16), europene și Autostrada A3 care converg în și din municipiul Cluj-Napoca, precum și o conexiune a întregii regiuni la Spitalul Regional de Urgență Cluj. Astfel, ar rezulta un parcurs mai rapid pentru traficul de tranzit, dar și reducerea timpului de călătorie în Zona Metropolitană Cluj.


În data de 4 noiembrie 2019, CNAIR a aprobat varianta de traseu V8, cu o lungime de 41.788 metri (41,7 km), un număr de 20 de noduri și o viteză de proiectare de 100 km/h, mai puțin pe tronsonul 2 de la km 17+200 (înainte de nodul 6 – Cora), până la km 28+141 (nod 13 – strada Borhanciului), unde viteza de proiectare este de 80 km/h.

De asemenea, alături de centura propriu-zisă, pentru asigurarea conectivității s-a propus realizarea a 56 de drumuri de legătură în lungime totală de 55.038 metri (55 km). Aceste drumuri vor asigura interconectarea centurii cu rețelele majore de străzi din interiorul Zonei Metropolitane Cluj, printre care se regăsește și legătura B3 – nod 5 – Florești – DN1F (Baciu). Aceste drumuri au fost deja aprobate în data de 26 mai 2020.


CITEȘTE ȘI:

Autostrada Transilvania la granița cu Ungaria, GATA de recepție! Cum arată? VIDEO
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter