Ştiri din Transilvania

Autostrada Transilvania la granița cu Ungaria, GATA de recepție! Cum arată? VIDEO

Secțiunea 3C3 Biharia – Borș a Autostrăzii Transilvania (A3) este finalizată aproape în integralitate, fiind gata de recepție.

Săptămâna trecută, specialiștii Asociației Pro Infrastructură (API) au vizitat „mini-lotul” de la granița cu Ungaria. Potrivit API, avansul fizic a ajuns deja la 99%, iar săptămâna viitoare se pare că ar urma să fie făcută recepția lucrărilor. Momentan, constructorul Trameco execută ultimele retușuri la nodul rutier Biharia, la spațiile de servicii, punctul de sprijin, respectiv unele șanțuri și taluzuri.

Tronsonul cu pricina, numit „lotul 3” al segmentului de autostradă între Borş și Suplacu de Barcău, are o lungime totală de 5,35 kilometri, se întinde între localităţile Biharia şi Borş, pe o zonă de câmpie, până la graniţa româno-ungară, intersectând la nord de comuna Biharia drumul naţional DN19 (Oradea – Satu Mare).


„Mini-lotul”, „gata” în martie, apoi în iunie. Recepționat în august?

Semnarea contractului de proiectare şi execuţie a acestui tronson, în valoare de peste 28,5 milioane de euro, din fonduri europene, a avut loc în decembrie 2018, în sala mare a Prefecturii Bihor, de către conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi reprezentanţii firmei bihorene Trameco, respectiv ai firmei slovace Vahostav.

Pe atunci, fostul director CNAIR, Narcis Neaga, dădea asigurări că lucrările executate de asocierea Trameco SA – Vahostav SK AS – Drumuri Bihor SA – Drum Asfalt SRL – East Water Drillings SRL ar urma să fie finalizate în martie 2020. Durata de realizare a contractului era de 19 luni, din care patru luni pentru activitatea de proiectare şi 15 luni pentru execuţia lucrărilor.


Ulterior, în februarie 2020, într-o vizită la Cluj-Napoca, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, dădea asigurări că mini-tronsonul va fi gata în iunie. „Vom finaliza 5,3 km de la Borş la Biharia, pentru prima dată în istorie înaintea celor din Ungaria, acest capăt de autostradă în luna iunie, iar acest obiectiv va fi dat în trafic”, promitea Lucian Bode.

Vecinii de la vest lucrează de zor la Autostrada M4

Potrivit Asociația Pro Infrastructură, și vecinii maghiari sunt într-un stadiu similar pe tronsonul M4 Borș – Berettyóújfalu (conexiunea cu M35 spre Debrecen), însă deschiderea circulației va fi undeva în luna august – timp necesar pentru soluționarea pașilor administrativi ce țin de trecerea frontierei româno-ungare.


Pe următorul sector, Biharia – Chiribiș (28,55 km), același antreprenor general orădean Trameco, contractat recent, lucrează la expertiza lucrărilor făcute de americanii de tristă amintire de la Bechtel, în urmă cu 15 ani. Specialiștii speră să fie gata proiectul tehnic și să fie emisă autorizația de construire până la finalul anului curent, astfel încât în primăvara anului 2021 constructorul să iasă în teren.


„Mai departe, până la Suplacu de Barcău, încă așteptăm lansarea unei noi licitații după ce în ianuarie 2020 am avut a treia anulare/reziliere din istoria teribil de zbuciumată a celor 26,3 de km de autostradă realizați de Bechtel în proporție de aproximativ 50% încă din 2012!”, se arată într-un mesaj al Asociației Pro Infrastructură.


Autostrada Transilvania este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură desfăşurat în ultimii ani în România, facilitând accesul pentru milioane de oameni spre vestul Europei. Ungaria încearcă să contribuie şi ea la acest lucru, iar maghiarii au anunţat deja că în 2020 vor termina Autostrada M4, șoseaua de mare viteză ce va prelungi drumul pe care autorităţile române încearcă să îl finalizeze.

CITEȘTE ȘI:


Fără autostrăzi noi. Autoritățile nu au deschis niciun segment nou de drum de mare viteză în trimestrul II
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter