Ştiri din Transilvania

Deșteptarea pe Autostrada Sebeș-Turda, s-au trezit „Aktorii”! Cum se lucrează? VIDEO

Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (AKTOR SA) – SC EuroConstruct Trading 98 SRL a sporit mobilizarea pe lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda.

desteptarea-pe-autostrada-sebes-turda-s-au-trezit-aktorii-greci-cum-se-lucreaza-pe-santier-video, sursă foto: captură video YouTube Aktor desteptarea-pe-autostrada-sebes-turda-s-au-trezit-aktorii-greci-cum-se-lucreaza-pe-santier-video, sursă foto: captură video YouTube Aktor

În urmă cu o săptămână, prim-ministrul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, au efectuat o vizită de lucru pe șantierele loturilor 1 și 2 ale Autostrăzii Sebeș-Turda.

În cazul lotului 2 al A10, unde se înregistrează un stadiu fizic al lucrărilor de peste 67%, potrivit Ministerului Transporturilor, Lucian Bode a cerut antreprenorului să asigure o mult mai bună mobilizare, deoarece numai în acest fel termenul stabilit pentru finalizarea lucrărilor va putea fi respectat.


„Mă bucur să văd o mobilizare şi pe lotul 1 şi pe lotul 2, dar este loc de mai bine. Cel puţin aici, matematic, este nevoie de mobilizare mult mai mare, mult mai bună pentru a ne încadra în termen. Termenul este noiembrie 2020, termen până la care vrem să dăm în trafic cei 40 de kilometri ai Autostrăzii Sebeş-Turda cu cele două loturi”, a declarat Lucian Bode.

Aktor a sporit mobilizarea după vizita premierului Ludovic Orban. Se lucrează de zor pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda!

„Descălecarea” membrilor Executivului pare să fi mobilizat constructorul grec de pe segmentul între Pârâul Iovului și intrarea în Aiud, care apasă pedala de accelerație.


Potrivit Aktor SA, peste 750 de muncitori vor lucra pe șantierul tronsonului în lungime totală de 24,25 km, pentru finalizarea proiectului. Pe lângă forța de muncă, care își desfășoară activitatea în condiții de siguranță în contextul pandemiei de COVID-19, grecii au mărit și numărul utilajelor.

 


Astfel, 139 de camioane, 26 de compactoare, 31 de excavatoare, dar și 8 buldozere au fost aliniate pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda. Totodată, au fost puse în funcțiune două stații de asfalt, două stații pentru ciment și, de asemenea, se lucrează deja la șanțurile de scurgere, conform informațiilor transmise de Aktor, însoțite de imagini video.

La rândul ei, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) precizează că mii de tone de mixtură asfaltică au fost așternute în ultimele zile pe segmentul cu pricina, după vizita reprezentanților Guvernului Orban de vineri, 15 mai. Vineri au fost așternute 1.146 de tone, sâmbătă 850, luni 980, iar marți, până la ora 18:00, au fost așternute 631 de tone de mixtură asfaltică.


Inaugurarea tronsonului 2? Imposibilă în 2020, realizabilă în vara anului viitor

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură admit că pe lotul 2 există o creștere consistentă a mobilizării, însă lucrările rămase sunt mult mai numeroase decât pe tronsonul vecin, construit de italienii de la Pizzarotti.

„Și aici avem linii de înaltă tensiune în zona nodului Teiuș, care țin piept de 6 ani încercărilor neobosite de a-i muta, blocând astfel execuția pasajului peste aceeași cale ferată. Inaugurarea celor 24 km? Imposibilă în 2020. Poate prin vara lui 2021”, sunt de părere reprezentanții ONG-ului pentru infrastructură.


„Vom mai fi prezenţi, nu aşteptăm până în 30 noiembrie să vedem ce se întâmplă. Din punctul nostru de vedere, vom asigura toate condiţiile necesare pentru finalizarea acestor obiective de investiţii, rămânând practic la latitudinea constructorilor dacă se vor ţine de cuvânt sau nu. Noi credem că pot să se ţină de cuvânt, cu singura condiţie – să înţeleagă că e nevoie de o mobilizare suplimentară”, a declarat în schimb prim-ministrul.

CITEȘTE ȘI:

Bani cu țârâita! A10 Sebeș-Turda, printre cele mai vitregite lucrări. Cum să avanseze constructorii cu restanțe? Până acum, 1,65 miliarde de lei „tocați” pe 70 km!

 

Același ritm jalnic. Noiembrie 2020, termen nerealist pentru Autostrada Sebeș-Turda!

 

abonare newsletter