Ştiri din Transilvania

Un segment din Autostrada Transilvania, împotmolit din cauza birocrației. „Atingem borna de 1.000 kilometri cu... un minunat muzeu!”

Peste 13 km de pe A3, segmentul Nușfalău-Suplacu de Barcău, ar putea fi deschise traficului rutier în următoarele săptămâni. Din cauza birocrației însă, bucata de autostradă ar putea fi inaugurată abia din toamnă.

Circulația pe Autostrada Transilvania, blocată de un segment „muzeu”: Nușfalău-Suplacu de Barcău/Foto: Autostrada Transilvania A3 Nușfalău - Suplacu de Barcău marinmarian/youtube.com Circulația pe Autostrada Transilvania, blocată de un segment „muzeu”: Nușfalău-Suplacu de Barcău/Foto: Autostrada Transilvania A3 Nușfalău - Suplacu de Barcău marinmarian/youtube.com

 

 


Cei 13,55 km din Autostrada Transilvania dintre Nușfalău și Suplacu de Barcău sunt aproape gata.

 


Cu toate acestea, segmentul nu va fi deschis curând circulației rutiere din cauza birocrației specifice Companiei Naționalde de Administrare a Infrastructurii Rutiere. 

„Turcii de la Nurol mai au doar câteva mici zone unde trebuie așternut stratul de uzură și făcute finisajele. Sunt cu parapetele de protecție instalate pe mare parte din șantier și s-au apucat și de marcajele rutiere.


E clar: chiar și cu o mobilizare lejeră în stil estival, autostrada ar fi pregătită de trafic în vreo 3 săptămâni. Dar nu vom putea circula la început de august deoarece, în ciuda insistențelor noastre publice reiterate timp de mai bine de un an de zile, oficialii Companiei Naționale Anti-Infrastructură din România s-au lălăit nepermis de mult cu formalitățile birocratice necesare descărcării provizorii de la sud de Suplacu de Barcău”, semnalează Asociația Pro Infrastructură.

Nu este prima oară când reprezentanții asociației avertizau în privința blocajelor întâmpinate pe acest segment de pe A3. 


Încă din primăvara acestui an, Asociația Pro Infrastructură semnala că România ar putea atinge borna de 1.000 km cu un segment „muzeu”, fiind vorba de porțiunea de 13 km dintre Nușfalău și Suplacu de Barcău.

Din păcate, chiar dacă lucrările în teren au avansat considerabil, birocrația specifică autorităților în domeniu face ca Autostrada Transilvania să se blocheze într-un segment-muzeu.


„Atingem borna de 1000 kilometri cu... un minunat muzeu! (...).

Așa că în loc să adăugăm acum 13,55 km la zestrea de 995 kilometri de autostradă și drum expres aflați în exploatare în țară, mai așteptăm măcar câteva luni până în toamnă. Până atunci, să le mulțumim iresponsabililor din CNAIR pentru acest deosebit muzeu!”, arată sursa citată. 

Contractul de 80 de milioane de euro cu turcii de la Nurol a fost semnat în septembrie 2020, iar ordinul de începere a fost semnat în februarie 2021 cu termene de 6 luni proiectare și 18 luni execuție. Termenul oficial de finalizare, februarie 2023, a fost depășit. 

Pe acest segment, turcii de la Nurol realizează un nod rutier la Nușfalău, 7 pasaje, 5 poduri și o parcare de scurtă durată. Pentru deschiderea traficului e nevoie, însă, de o descărcare provizorie la capătul dinspre Suplacul de Barcău (la Porț).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România atinge borna de 1.000 km. de autostradă cu un tronson „muzeu”: „Situație penibilă”

Ultimele Stiri
abonare newsletter