Ştiri din Transilvania

Lucrările pe lotul Nușfalău-Suplacu de Barcău al A3, MAI SCUMPE cu 73 de mil. lei. Lotul, finalizat la primăvară!

Construcția lotului Nușfalău-Suplacu de Barcău al Autostrăzii A3 Transilvania se scumpește cu 19%, până la 457 milioane de lei.

Lucrările pe lotul Nușfalău-Suplacu de Barcău al A3, MAI SCUMPE. FOTO: Captură ecran video Lucrările pe lotul Nușfalău-Suplacu de Barcău al A3, MAI SCUMPE. FOTO: Captură ecran video

 

 


Valoarea contractului semnat de CNAIR cu turcii de la Nurol pentru construirea lotului Nușfalău-Suplacu de Barcău a crescut cu 19,1%. Astfel, prețul crește de la 384,14 milioane de lei până la 457,49 milioane de lei, potrivit informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), scrie Economica.net.

 


„Suplimentarea prețului contractului prin introducerea rezervei de implementare aferentă ajustării prețurilor, în cuantum de 23% din valoarea restului rămas de executat în cadrul contractului, reprezentând valoarea de 73,35 milioane de lei fără TVA”, se precizează în anunțul din SEAP.

Față de prețul contractului inițial, majorarea este de 19,1%, conform sursei citate.


Amintim că CNAIR a operat majorări de preț și pe contractele celui mai puternic constructor român de drumuri, Dorinel Umbrărescu. Majorările vin după ce Guvernul a aprobat ajustarea contractelor în funcție de scumpirile din piața construcțiilor.

Lucrările avansează pe lotul construit de turci

Stadiul fizic de execuție pe acest lot din Autostrada Transilvania a ajuns la 52,50%, potrivit celor mai recente date de pe site-ul CNAIR. Contractul pentru proiectarea și executia celor 13,55 kilometri ai lotului Nușfalău – Suplacu de Barcău a fost semnat pe 30 septembrie 2020 pentru suma de 384,14 milioane de lei, fără TVA, cu firma turcă Nurol. Ordinul de începere a fost emis pe 1 februarie 2021. Proiectul tehnic a fost aprobat în august 2021, iar la scurt timp după, au început primele lucrări.


Contractul prevede șase luni perioadă de proiectare, 18 luni perioadă de execuție și 120 luni perioadă de garanție. 

Pe acest lot turcii de la Nurol au de realizat un nod rutier la Nușfalău, 7 pasaje, 5 poduri și o parcare de scurtă durată.


Tronsonul, gata la început de 2023

Într-o analiză privind situația pe autostrăzi în anul viitor, Ascoiația Pro IOnfrastructură arată că anul 2023 are toate premisele să fie un an-record din punct de vedere al inaugurărilor, scenariul optimist arătând că 160 de kilometri de autostradă și drum expres ar putea fi dați în trafic. Scenariul mai puțin optimist de lucru indică peste 78 de kilometri ce ar putea fi dați în trafic anul viitor, valoare care nu a mai fost atinsă pe teritoriul României din 2013.

Între loturile date de Asociația Pro Infrastructură ca urmând a fi, mai mult ca sigur, terminate la anul se numără și tronsonul Nușfalău-Suplacu de Barcău. Mai exact, lotul ar putea fi deschis circulaței în luna mai 2023:

„Certă în 2023 este inaugurarea celor 13,55 km dintre Nușfalău și Suplacu de Barcău, sperăm în luna mai. Dar, clasic, CNAIR este prinsă iar cu temele nefăcute: nu s-a hotărât ce soluție de conectare va cere turcilor de la Nurol să execute la Porț. Fără ea, lotul este muzeu”, arăta Asociația Pro Infrastructură, în septembrie 2022.

CITEȘTE ȘI:

„Chin” prelungit pe lotul Chiribiș-Suplacu de Barcău al A3. CNAIR nu are un contract semnat nici la doi ani de la lansarea licitației

abonare newsletter