Social

Vești bune pentru studenți! CFR Călători acordă, în cele din urmă, reducerea de 90% la bilete

CFR Călători a anunțat că va acorda, în cele din urmă, reducerile pentru studenţi, din 5 septembrie. Inițial, CFR anunțase că doar elevii vor beneficia de reducere.

Studenții vor beneficia de redecerea de 90% la prețul biletelor de tren. FOTO: Facebook/ ARF Studenții vor beneficia de redecerea de 90% la prețul biletelor de tren. FOTO: Facebook/ ARF

 

 


CFR Călători va elibera studenţilor, începând din 5 septembrie, legitimaţii de călătorie cu reducere de 90% la transportul pe calea ferată.

 


„CFR Călători informează că facilităţile aferente studenţilor la transportul pe calea ferată conform noilor acte legislative vor fi acordate începând cu data de 5 septembrie 2023. Se vor elibera legitimaţii de călătorie pentru elevi şi studenţi cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată conform legilor: Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi Legea învăţământului superior nr. 199/2023", a anunţat compania, pe site-ul său.

Reducerea, acordată inițial doar elevilor

CFR Călători a informat sâmbătă că legitimaţiile de călătorie cu gratuitate și reducere la transportul pe calea ferată se vor elibera, începând cu data de 3 septembrie 2023, doar pentru elevi, urmând ca pentru studenţi acestea să fie disponibile după publicarea normelor metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023.


„CFR Călători informează că, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parţial, prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilităţile acordate studenţilor la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învăţământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 - Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi Legea învăţământului superior nr. 199/2023. Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimaţii de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenţi acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotărâre de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023”, se menţionează într-un comunicat.

ARF: „Legea este foarte clară”

În schimb, Autoritatea de Reformă Feroviară (ARF) a afirmat că studenţii trebuie să beneficieze de reducerea în cuantum de 90% la călătoriile cu trenul începând chiar din 3 septembrie, considerând că legea este foarte clară în ceea ce priveşte drepturile stabilite şi canalul de plată a facilităţilor.


„În urma consultării juriştilor proprii şi a unor avocaţi, noi, la ARF, ne menţinem opinia că studenţii trebuie să beneficieze de reducere de mâine, în cuantum de 90%. Legea este foarte clară privind drepturile stabilite şi canalul de plată a facilităţilor, normele, sunt doar pentru a clarifica tipurile de documente cerute şi modul de verificare şi arhivare. Sperăm ca toţi operatorii să aplice legea încă din prima zi”, a spus ARF, într-un punct de vedere remis sâmbătă.

Cine va beneficia de reducere?

Reducerea acordată studenţilor la călătoria cu trenul este de 90%, iar vârsta până la care acestea se acordă a fost majorată la 30 de ani. Potrivit Autorităţii de Reformă Feroviară, înainte de adoptarea Legii nr. 199/2023, când studenţii beneficiau de 50% reducere, ARF a plătit către operatorii de transport feroviar de călători 74,5 milioane lei pentru 3,6 milioane călătorii efectuate în 2021, 56 milioane lei, pentru 3 milioane de călătorii efectuate în 2022 şi 31,5 milioane lei, pentru 1,5 milioane de călătorii efectuate în prima jumătate a anului 2023.


Noile drepturi acordate prin Legea 199/2023 sunt: creşterea nivelului tarifului redus de la 50% la 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic; mărirea vârstei studenţilor beneficiari de tarif redus cu 90%, de la 26 de ani la 30 de ani.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Doar elevii vor beneficia de călătorii gratuite sau cu reducere la tren. Studenții, nevoiți să mai aștepte din cauza birocrației.

Ultimele Stiri
abonare newsletter