Sănătate

Ministerul Sănătății i-a dat replica lui Emil Boc. Primarul a cerut în zadar să se schimbe calculul incidenței COVID

Emil Boc este iritat de faptul că numărul de teste pentru depistarea cazurilor de COVID-19 nu este luat în calculul pentru rata de incidență COVID-19. După ce a făcut valuri în online, Ministerul Sănătății i-a dat replica.


 

Emil Boc este „victima propriului succes” având în vedere la Cluj se testează mult, dar acest lucru nu este luat în calculul incidenței.


 

Având în vedere că se testează mult, și cazurile de COVID-19 sunt multe la număr. Și alți primari din țară, din Timișoara și Alba Iulia, susțin ideea lui Boc, anume ponderarea testelor de depistare COVID-19 în rata de infectare. Altfel, în joc se află economia locală.


Emil Boc și-a ridicat glasul în nenumărate rânduri pentru a schimba calculul incidenței, dar nu a avut niciun efect.

Boc: „Una e să calculezi 300 de teste și alta e 2000 de teste”

Edilul Clujului este supărat că elevii din clasele a 8-a și a 12-a nu pot merge la școală fizic, deoarece rata de infectare este prea mare în Cluj-Napoca.


Boc își dorește să schimbe regulile prin care se calculează incidența COVID-19, deoarece există județe care fac doar câteva sute de teste pe zi, în timp ce la Cluj se face între 1000 și 2000 de teste zilnic.

„Încă o dată și a suta mia oară spun că nu e tot una să calculezi o rată de incidență la 2.000 de teste, sau să calculezi la 300 de teste, cum fac alții. De asemenea, dăm o lovitură copiilor din clasele a opta și a douăsprezecea, care la Cluj nu pot merge la școală, sunt din ani terminali și e destinul lor în joc, pentru că din nou aceste criterii nu ponderează cu numărul de teste. Corect ar fi să se calculeze rata de incidență din numărul de teste care se fac. Acum am ajuns victima propriului succes, prin faptul că la Cluj sunt oameni mai bine înstăriți financiar și merg și își fac teste”, a declarat Emil Boc.


Replica Ministerului Sănătății

Într-un final, Ministerul Sănătății le-a răspuns primarilor. Duminică, 21 februarie, la Digi24, secretarul de stat Andreea Moldovan a explicat că faptul că se testează mai mult la Cluj, dar și în alte locuri, este un exemplu de grijă suplimentară, nu de „ascundere printr-o netestare”:

„Eu aș pune altfel problema: faptul că în cele trei județe se testează mai mult este, de fapt, un exemplu de grijă suplimentară față de populația din județele respective, pentru că este dorința de a vedea pe ce date stai, și nu de a ascunde printr-o netestare corespunzătoare ceea ce se întâmplă de fapt în realitate. Deci, aș spune că este un lucru bun că testează și că știu mai corect ce se întâmplă în județele respective, iar pe de altă parte, faptul că sunt nevoiți să închidă clase sau școli sau activitatea HoReCa este, de asemenea, din punctul meu de vedere, un motiv de grijă pentru populație, pentru că prin astfel de măsuri, pe care le vedem aplicate la nivel mai mic sau mai mare în toată lumea, de fapt vedem că se poate obține o scădere și o domolire, practic, a procesului epidemic”, a explicat secretarul de stat, Andreea Moldovan, la Digi24.


În legătură cu schimbarea calculului pentru rata de incidență a cazurilor de COVID-19, în care să fie luat în calcul numărul de teste efectuate, secretarul de stat a susținut că, statistic, nu este un lucru corect.

„Pentru că de fapt ne interesează procentul de teste pozitive. Acolo e important și numărul total, dar numărul îl știm cu toții și dacă sunt 200 de teste pozitive sau 300, nu avem siguranța că în populație sunt doar atâtea. Nu ar fi corect să modificăm rata de incidență care să se aplice acestor județe. Din contră, ceea ce trebuie să facem - și iarăși este un proiect la care lucrăm și sper să se definitiveze și el cât mai repede - ar fi să se crească accesul populației pentru testare, pentru că e important să testăm, e important să raportăm ce avem pozitiv, pentru că atunci putem trage niște concluzii corecte”, a precizat Moldovan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter