Sănătate

România se pregătește să declare epidemie de gripă. Avertismentul medicilor: „S-a făcut prea puțin pentru prevenția virozelor cu virus gripal”.

România riscă o epidemie de viroze respiratorii cu virus gripal. Medicii atrag atenția asupra măsurilor de protecție și a vaccinării.

România riscă o epidemie de gripă/Foto: pixabay.com România riscă o epidemie de gripă/Foto: pixabay.com

 

 


România se află în apropierea declarării epidemiei de gripă, potrivit avertismentului lansat miercuri de Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică. 

 


„Suntem aproape de a declara o epidemie de viroze respiratorii cu virus gripal. Probabil că raportările de joi, de la Institutul Național de Sănătate Publică vor indica o apropiere a epidemiei de gripă, deși ne așteptăm ca acestea să fie vârfurile de incidență și ulterior, în următoarele zece zile, să înceapă să descrească incidența la nivel național”, a declarat, miercuri, Ioana Stăncel, într-o emisiune la Medika Tv.

Prea puține eforturi pentru prevenția cazurilor de gripă

De altfel, după cum a semnalat și medicul Adrian Marinescu, epidemia de gripă poate fi declarată întrucât cazurile de infecții cu virus gripal sunt tot mai multe, iar aceasta deoarece nu sunt respectate măsuri elementare de protecție și vaccinare. 


„Ce mi se pare mie important este că, din păcate, la capitolul prevenţie nu am făcut paşi importanţi. Degeaba discutăm în fiecare toamnă că putem avea un sezon de gripă care poate să fie complicat că, din păcate, până nu se întâmplă nu e suficient de important. (…) Dacă vă duceţi acum într-un mijloc de transport, persoane în vârstă, persoane cu boli cronice, unii dintre ei nu au mască. Mulţi dintre ei stau şi interacţionează unii cu ceilalţi, adică un risc real de a face gripă şi nu numai, cu forme foarte severe. Deci situaţia nu e deloc simplă”, a explicat Adrian Marinescu pentru sursa citată. 

CITEȘTE ȘI: 
Recomandările specialiștilor clujeni pentru începutul anului 2024, în contextul epidemiologic actual

Medicul a spus că nu este deloc târziu ca aceia care doresc să se vaccineze împotriva gripei să facă acest lucru, subliniind că unu din cinci pacienţi cu gripă are nevoie de internare.


„Din cei 200 care se prezintă în 24 de ore la camera de gardă, copii şi adulţi, 20%, aproximativ, sunt persoane care trebuie să rămână internate, ori că sunt forme severe, ori că au nevoie de monitorizare. Nu e deloc simplu să asiguri aceste locuri în fiecare zi. Oricât de dinamic ai acţiona, oricâte externări ai face, aceste locuri se ocupă imediat”, a adăugat Adrian Marinescu.

Potrivit raportării publicate săptămâna trecută de Institutul Național de Sănătate Publică, județul Cluj era în topul județelor cu cele mai multe (920) cazuri de gripă


Directorul Direcției de Sănătate Cluj (DSP Cluj) Mihai Moisescu-Goia atrăgea atenția recent că în actualul context epidemiologic măsurile de protecție sunt esențiale

„Un aspect epidemiologic de care trebuie ținut cont este evoluția virozelor respiratorii, acum fiind un sezon tipic pentru evoluția lor. Aici intră și gripa, infecțiile cu virusul respirator sincițial, care afectează în preponderență copiii. Acesta „iubeste” sezonul rece, mai umed, spațiile aglomerate, mijloacele de transport, magazinele, diversele centre de recreere, cum ar fi tabere de schi, dar și alte colectivități. La apariția primelor semne de rinoree, răgușeală, tuse, febră, trebuie să ne prezentăm la medic, să fim evaluați, să ni se indice un tratamnent sau o conduită terapeutică de urmat și să purtăm mască”, potrivit lui Mihai Moisescu-Goia, director DSP Cluj. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

18 decese cauzate de gripă, în doar o săptămână. Clujul, în topul județelor cu cele mai multe cazuri.

Recomandările specialiștilor clujeni pentru începutul anului 2024, în contextul epidemiologic actual

abonare newsletter