monitorulcj.ro Menu
Politică

„Scorul” politic național al alegerilor locale. La Cluj, ordinea se păstrează, PNL și UDMR depășesc rezultatul național, PSD e la jumătate!

Rezultatele PNL și UDMR la alegerile locale pentru Consiliul Județean Cluj depășesc cu mult cele scoase la nivel național. PSD însă are mai puțin de jumătate din scorul național obținut.

„Scorul” politic național al alegerilor locale. La Cluj, ordinea se păstrează, PNL și UDMR depășesc rezultatul național, PSD e la jumătate!

 

 


La nivel național, Partidul Național Liberal se situează pe primul loc în ceea ce privește scorul obținut la alegerile locale pentru consiliile județene din țară, inclusiv în Consiliul General al Municipiului București, cu 32,4% din voturi. PNL este urmat, la diferență de doar câteva procente, de Partidul Social Democrat, care a obținut un scor de 28,9% la nivel național.

 


Alianța USR – Plus se situează pe locul al treilea, cu 10,3% din voturile exprimate, în timp ce Partidul Mișcarea Populară a scos un scor de 6,1% la alegeri, pentru consiliile județene și Consiliul General al Capitalei. Partidul Pro România a reușit să obțină 5,7% din voturi la nivel național, iar Uniunea Democrată Maghiară din România5,1%.

ALDE are doar 3,2% din totalul voturilor, Partidul Ecologist Român a obținut 1,3% din voturi, iar PP-USL1,1% din voturi. Alianța pentru Unirea Românilor a obținut 1,0% din voturi, în timp ce Partidul Verde are 0,9%. Alte partide împart aproximativ 4% din voturi.


Cluj: trendul se păstrează, însă diferențele sunt mari

În ceea ce privește primele clasate, ordinea rezultatelor de la nivel național se păstrează și la Cluj, însă diferențele dintre scorurile obținute de partide sunt mult mai mari. Partidul Național Liberal domină categoric clasamentul, obținând 46,54% din voturi. Acesta este urmat de PSD, cu 13,32% din voturi, mai puțin de jumătate din procentajul obținut la nivel național. Alianța USR-Plus își păstrează poziția a treia, cu 12,16%, un scor ușor peste cel obținut la nivel național.

UDMR este a patra clasată, obținând la Cluj un scor mult peste cel obținut la nivel național – 11,55% față de doar 5,1%. PMP, aflat la limita pragului electoral, a obținut un rezultat ușor sub cel național – 5,11% față de 6,1%.


Cine intră în Consiliul Județean Cluj?

În urma alegerilor locale din 27 septembrie, Partidul Național Liberal a obținut 19 mandate în forul administrativ județean, la care se adaugă cel al președintelui Consiliului Județean Cluj reales, Alin Tișe, dat fiind că și acesta are drept de vot. 

Conform listei candidaților PNL la CJ, aceștia sunt: Alin Tise, Mînzat Marius (actualul și cel mai probabil viitorul vicepreședinte PNL), Tuluc Călin, Haiduc Cristian, Arion Hadrian, Marc Marinela, Cordiș Lucian, Sămărtean Iuliu, Călățan Gheorghe, Forna Maria, Marchiș Angela, Hodorogea Anca, Ciuta Cristian, Drăghici Dumitru, Mureșan Violeta, Popovici Alin, Bashar Molhem, Rusu Ionuț, Balaj Marius, Abrudean Traian.


Partidul Social Democrat este marele perdant al alegerilor locale: dacă în urmă cu patru ani, PSD trimitea în forul administrativ județean 12 consilieri, după alegerile de duminică, partidul a pierdut șapte mandate! Astfel, cei cinci consilieri județeni PSD vor fi Alexandru Cordoș, Valentin Cuibus, Laura Elena Chiorean, Vasile Sălătioan, Horia Chirteș.

Uniunea Democrată Maghiară din România a pierdut la rândul său două mandate, ajungând de la șapte consilieri județeni la cinci consilieri: Vakar Istvan, Balla Francisc, Antal Geza, Res Eva, Lorinczi Zoltan-Laszlo. 

Cinci consilieri va trimite și Alianța USR-PLUS în forul județean, la prima participare la alegerile locale de la înființarea partidului. Toți cei cinci aleși sunt „oameni noi” în politică, fiind vorba despre: Cătălin Sălăgean, Ovidiu Nistor, Adela Dehenes, Elena Muscă, Ionuţ Florea.

O premieră o reprezintă și prezența Partidului Mișcarea Populară în structura Consiliului Județean Cluj în următorii patru ani. PMP va trimite în forul administrativ județean doi consilieri, fiind vorba de Sorin Pintea și Cosma Călin.

CITEȘTE ȘI

Componența Consiliului Local Cluj-Napoca, după alegeri. Câți consilieri va avea fiecare partid?