Politică

Componența Consiliului Local Cluj-Napoca, după alegeri. Câți consilieri va avea fiecare partid?

PNL își păstrează majoritatea în Consiliul Local Cluj-Napoca după alegerile de duminică, în timp ce alte trei partide „se bat” să prindă cât mai multe locuri de consilier.

Componența consiliului local, după alegeri. Câți consilieri va avea fiecare partid? Componența consiliului local, după alegeri. Câți consilieri va avea fiecare partid?

Partidul Național Liberal va domina Consiliul Local Cluj-Napoca, urmând să facă alianță cu Uniunea Democrată Maghiară din România, cu care va negocia un loc de viceprimar, cel mai probabil tot cu Emese Olah. Al doilea loc de viceprimar îi va reveni, cel mai probabil, actualului viceprimar Dan Ștefan Tarcea (PNL).

Rezultatele finale la Consiliul Local Cluj-Napoca arată astfel:

- PNL – 52.810 voturi = 54, 46%
- Alianța USR-PLUS – 16.569 voturi = 17,09%
- UDMR – 10.936 voturi = 11,28%
- PSD – 7.222 voturi = 7,45%


Așadar, PNL nu are emoții în ceea ce privește consiliul local: fără colaborarea cu alt partid are asigurate 15 locuri de consilier, iar printr-o înțelegere cu UDMR, care se menține din anul 2012, își asigură și majoritate calificată, necesară în cazul hotărârilor privind dobândirea sau înstrăinarea dreptului de proprietate în cazul bunurilor imobile. Cel mai probabil, UDMR ar urma să primească trei sau patru locuri în consiliul local, însă lucrurile vor fi certe doar după negocierile care vor avea loc între partide.

În ceea ce privește Alianța USR-Plus, deputatul Emanuel Ungureanu, candidat la funcția de primar, a respins categoric posibilitatea unei alianțe cu PNL în consiliul local, arătând că aleșii USR-Plus vor da vot favorabil doar acelor proiecte pe care le consideră folositoare pentru cetățeni, însă nu va face opoziție de dragul opoziției. Alianța USR-Plus ar urma să aibă patru sau cinci mandate de consilier local, însă totul depinde de negocierile politice.


Partidul Social Democrat va fi, alături de Alianța USR-Plus, în opoziție. Cu scorul de 7,45% obținut la alegerile locale, își asigură două mandate de consilieri locali, posibil chiar trei, după negocieri. 

La redistribuirea celor trei locuri rămase, se vor lua în calcul mai multe aspecte, inclusiv numărul absolut de voturi obținute și nu procentajele.


Politolog clujean: „Liberalii vor guverna la nivel local fără niciun fel de perturbare a agendei”

Mihnea Stoica, lector universitar la Facultatea de Științe Politice, arată că PNL va domina consiliul local, asigurându-și o majoritate confortabilă, însă consilierilor locali din opoziție, acest mandat le oferă șansa să se afirme politic.

„Rezultatele alegerilor de duminica aceasta reflectă un sistem de tipul ”partid dominant” în politica de pe malul Someșului. Avându-l pe Emil Boc locomotivă, PNL a reușit să își asigure o majoritate confortabilă în Consiliul Local, așa că indiferent de numărul de locuri pe care îl va avea fiecare dintre celelalte partide, liberalii vor guverna la nivel local fără niciun fel de perturbare a agendei. Pentru celelalte partide, din opoziție, este irelevant că au doi sau trei consilieri (PSD), patru sau cinci (UDMR și USRPLUS, fiecare). La aceste cifre, din punct de vedere strict politic, este irelevant dacă au un consilier în plus sau în minus. Pentru partidele din opoziție, relevant va fi ca acei consilieri pe care îi vor avea în Consiliul Local să poată folosi acest mandat ca pe o tribună în adevăratul sens al cuvântului. Și nu mă refer aici la o opoziție obtuză, doar de dragul de a face opoziție, ci la o activitate politică locală constructivă, inovativă”, a declarat Mihnea Stoica, pentru Monitorul de Cluj.


Cine vor fi consilierii locali în următorii patru ani?

- Consilieri locali PNL: Dan Tarcea, Radu Moisin, Ovidiu Florian, Florin Gliga, Marius-Sorel Jurja, Radu Rațiu, Loredana Pop, Ovidiu Vișan, Radu Constantea, Călin Găbudean, Ovidiu Vaida, Daniel Moldovan, Bogdan Covaliu, Beniamin Chira, Andrei Irimie
- Consilieri locali USR-PLUS: Alexandra Oană, Sergiu Hossu, Adriana Cristian, Radu Boloveschi, Dinu Ionescu
- Consilieri locali UDMR: Olah Emese, Racz Bela, Racz Levente, Edina Fugel
​- Consilieri locali PSD: Anca Ciubăncan, Valentin Cuibus, Vladimir Mătușan

CITEȘTE ȘI


PNL va împărți puterea cu UDMR la Cluj-Napoca. Incertitudine în Consiliul Județean

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter