Politică

Cât sunt de înstăriţi prezidenţiabilii? Ce avere are Victor Ponta

Majoritatea candidaţilor la alegerile prezidenţiale au o situaţie materială foarte bună, ei deţinând, în total, 20 de apartamente şi 16 case, 49 de terenuri intravilane şi 27 terenuri agricole, potrivit declaraţiilor de avere depuse la Biroul Electoral Central. Printre cei mai înstăriţi este şi premierul Victor Ponta, candidat din partea PSD la preşedinţia României.

Din declaraţia de avere depusă pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate reiese că Victor Ponta deţine un teren şi o casă în Baia de Fier, judeţul Gorj, şi alte trei apartamente în Bucureşti. Cele mai multe au fost dobândite prin cumpărare.

Potrivit documentului, familia Ponta deţine două autoturisme, dintre care unul în luat în leasing. În calitatea sa de premier, Victor Ponta încasează anual un venit ce depăşeşte 74.200 de lei, în timp ce soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, a câştigat în 2013, de la Bruxelles, peste 74.400 de mii de euro.


A uitat de bunurile soţiei

Publicarea averii sale a iscat discuţii în rândul politicienilor liberali.

Reprezentanţii PNL l-au atacat dur pe premierul Victor Ponta din cauza declarației de avere, unde nu au apărut bunurile Dacianei Sârbu. Mai mult, Ludovic Orban a depus sesizare la ANI pe numele celor doi pentru fals în declarații. Purtătorul de cuvânt al campaniei candidatului la președinție Victor Ponta, senatoarea Gabriela Firea, a afirmat că declarațiile de avere ale președintelui PSD, Victor Ponta, și ale soției sale, europarlamentarul Daciana Sârbu, au fost verificate în mai multe rânduri de către Agenția Națională de Integritate (ANI), fără să fi fost constatate încălcări ale prevederilor legale. Mai mult, aceasta a subliniat că principalele bunuri care apar în declarațiile de avere au fost dobândite de Victor Ponta și Daciana Sârbu înainte de căsătorie, deci ele reprezintă proprietăți individuale, nu comune, apărând de aceea doar în declarația deținătorului. 


Ce avere are soţia lui Ponta

O reacţie a venit şi din partea fostului purtător de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, care a subliniat , pe Facebook, că purtătorul de cuvânt al campaniei lui Victor Ponta dezinformează, iar „neruşinare PSD-istă este dusă la extreme“. Pocora a amintit, de asemenea şi de averea Dacianei Sârbu, soţia lui Victor Ponta: 

„Victor Ponta şi Daciana Sârbu s-au căsători în 2007. După această dată iată ce apare în Declaraţia de avere a Dacianei Sârbu şi nu apare în Declaraţia de avere a lui Victor Ponta:
1 casă de vacanţă în jud. Prahova (202 m.p.) – cumpărată în 2010
1 autoturisme Range Rover – achiziţionat în 2011
1 cont curent: 74.973 de euro – deschis în 2009 la BRD Parlament
1 cont/depozit: 95.440 de euro – deschis în 2010 la BRD Parlament
1 cont curent: 1.790 lei – deschis în 2012 la BRD Parlament
1 cont curent: 683 lei – deschis în 2013 la BRD Floreasca
1 cont/depozit: 50.000 de euro – deschis în 2014 la BRD Floreasca
1 donaţie: 50.000 de euro - ?
1 datorie/Leasing: 34.500 de euro – contractat în 2013
Ce are după 2007 Victor Ponta şi nu apare în Declaraţia de #avere a Dacianei Sârbu:
1 apartament în Bucureşti (coproprietate cu Daciana Sârbu) – 2012
2 apartamente în Bucureşti – 2013
2 autorurisme – ani de fabricaţie 2010 şi 2012
1 credit la BCR Leasing: 30.370 de euro – contractat în 2012
Toate aceste bunuri sunt deci obţinute DUPĂ căsătorie. Ele există şi pot fi consultate în declaraţiile de avere aşle celor doi. Cum îşi permite în acest caz, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Victor Ponta să dezinformeze, susţinând premierul şi Daciana Sârbu au doar bunuri dinaintea căsătoriei?". 

Ultimele Stiri
abonare newsletter