Politică

Alegerile prezidențiale pot fi organizate în luna septembrie. Decizia CCR.

Alegerile prezidențiale vor putea fi organizate în toamna acestui an, în luna septembrie. Curtea Constituțională a respins, miercuri, sesizarea la legea care a fost adoptată de Parlament în acest sens.

Alegerile prezidențiale, organizate în septembrie 2024/Foto: Administrația Prezidențială a României Alegerile prezidențiale, organizate în septembrie 2024/Foto: Administrația Prezidențială a României

 

 


Alegerile prezidențiale vor putea fi desfășurate în luna septembrie, înainte de finalul mandatului președintelui în funcție, după ce Curtea Constituțională a respins contestația USR la legea adoptată de Parlament.

 


Pentru a intra în vigoare, legea urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Curtea Constituțională a României (CCR) nu consideră că organizarea alegerilor prezidențiale în luna sepembrie ar aduce atingere Constituției.


„În esență, Curtea a statuat că legea criticată realizează o redimensionare a intervalului de timp în care urmează a se fixa data alegerilor, ceea ce nu pune în discuție un element fundamental al dreptului electoral”, se arată în informarea publicată miercuri de Curtea Constituțională.

Camera Deputaților a adoptat, marţi, proiectul de lege care prevede schimbarea datei alegerilor preşedintelui României. În forma adoptată de Parlament și care va merge la promulgare, alegerile prezidențiale pot fi organizate la începutul lunii septembrie.


Coaliția discutat deja pe tema alegerile prezidențiale, astfel încât acestea să fie organizate în 15 septembrie – primul tur și 29 septembrie – al doilea tur.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Senatul a adoptat legea prin care se propune modificarea datei alegerilor preşedintelui României

abonare newsletter