Politică

Senatul a adoptat legea prin care se propune modificarea datei alegerilor preşedintelui României

Proiectul de lege, inițiat de către UDMR, a trecut cu 76 de voturi „pentru” și 20 „împotrivă.”

Proiectul de lege a trecut cu 76 de voturi „pentru” și 20 „împotrivă.” Sursă foto: Depositphotos.com Proiectul de lege a trecut cu 76 de voturi „pentru” și 20 „împotrivă.” Sursă foto: Depositphotos.com

 

 


Luni, 26 februarie, Senatul a adoptat legea prin care se propune modificarea datei alegerilor președintelui României. Dacă în forma proiectului de act normativ depus de parlamentarii UDMR se propunea ca alegerile să aibă loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de preşedinte al României, în urma amendării proiectul stipulează ca alegerile să aibă loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte, scrie Agerpres.ro

"Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre", prevede proiectul de lege în forma amendată de Comisia juridică şi însuşită de plen.

Senatorul PNL Cristian Niculescu-Tâgârlaș, președintele Comisiei Juridice, a precizat că este ”vorba doar de o mai bună organizare a alegerilro și cu un timp rezonabil pentru intrarea în activitatea efectivă de președinte a persoanei care câștigă alegerile.”


Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută în Camera Deputaților 

 

”Aceasta a fost şi raţiunea să existe o perioadă tampon de adaptare, de pregătire a preluării mandatului de la preşedintele în funcţiune”, a spus Ţâgârlaş.

Iniţiatorii precizează că propunerea legislativă urmăreşte stabilirea unei perioade mai îndelungate în care se pot organiza alegerile prezidenţiale raportat la termenul la care ajunge la final mandatul de preşedinte. Acest termen mai larg, adaugă aceştia, acordă posibilitatea pregătirii preluării mandatului de către preşedintele nou ales. 


Proiectul de lege ia în considerare şi unele modele existente la nivel internaţional, asemănătoare cu propunerea formulată. De exemplu, în SUA alegerile prezidenţiale se desfăşoară întotdeauna în prima zi de marţi a lunii noiembrie, iar preşedintele este învestit în noul mandat cu data de 20 ianuarie a anului următor, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 5 alin.(1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. 

CITEȘTE ȘI:

Nicolae Ciucă, luat în calcul de PNL pentru candidatura la alegerile prezidențiale

Ultimele Stiri
abonare newsletter