Politică

România a notificat aliații NATO că îl propune în mod oficial pe președintele Klaus Iohannis în funcția de secretar general - SURSE

România și-a anunțat aliații din NATO că îl propune pe Klaus Iohannis ca secretar general al alianței, a anunțat jurnalista Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Alba pentru Bloomberg News.

România a notificat aliații NATO că îl propune în mod oficial pe președintele Klaus Iohannis în funcția de secretar-general. FOTO: Facebook/ Klaus Iohannis România a notificat aliații NATO că îl propune în mod oficial pe președintele Klaus Iohannis în funcția de secretar-general. FOTO: Facebook/ Klaus Iohannis

 

 


România ar fi anunțat aliații NATO că îl propune în mod oficial pe președintele Klaus Iohannis în funcția de secretar-general al alianței. Anunțul a fost făcut pe platforma X de jurnalista Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Alba pentru Bloomberg News, fiind confirmate de surse guvernamentale citate de G4Media.ro.

 


„România i-a notificat pe ceilalți membri NATO ca intenționează să îl nominalizeze pe președintele țării, Klaus Iohannis, drept candidat pentru funcția de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a anunțat jurnalista americană pe X.

Întrebată de G4Media.ro, Administrația Prezidențială a refuzat să comenteze informația. În iulie 2022, Klaus Iohannis a anunțat că ar fi interesat de aceasta poziție, scrie Aktual24


„Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”, a spus șeful statului.

Potrivit unor surse, premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, care este considerat favorit în cursa pentru șefia NATO, nu poate strânge suficiente voturi din cauza opoziției din partea aliaților de pe frontul estic, precum Bulgaria, Ungaria, Turcia și România. Această informație a fost confirmată în această lună și de către Bloomberg.


Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri seară că PSD propune devansarea alegerilor prezidențiale, care ar trebui să aibă loc în decembrie, pentru luna septembrie, exact luna în care expiră mandatul de secretar-general al lui Jens Stoltenberg. Dacă alegerile ar fi mutate în septembrie, i-ar permite lui Iohannis să preia un eventual post la NATO fără să își scurteze mandatul.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis negociază o poziție la UE. Fotoliul de la Cotroceni ar rămâne vacant peste șase luni.

abonare newsletter