Politică

Legea pensiilor speciale, aprobată în formă finală de Parlament

Forma finală a pensiilor speciale, în acord cu decizia CCR, a fost votată, luni, de parlamentarii puterii.

Lei românești/Foto: monitorulcj.ro Lei românești/Foto: monitorulcj.ro

 

 


Camera Deputaților a adoptat luni, varianta finală a legii pensiilor speciale, în acord cu decizia Curţii Constituţionale a României

 


La începutul acestei luni, CCR a decis că legea care interzicea cumulul pensie+salariu este neconstituțională, iar astfel pensia și salariul la stat vor putea fi cumulate în continuare. În aceste condiții, legea a revenit în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia CCR.

Noua formă a legii care reglementează pensiile speciale introduce impozitarea progresivă de la 10-20% și menține pensiile mari pentru magistrați. În cadrul dezbaterilor parlamentare, toate amendamentele depuse de Opoziție au fost respinse. 


La finalul lunii iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție a atacat la CCR legea pensiilor speciale, precum și legea prin care este interzis cumulul pensiei cu salariul.

În urma deciziei Curții Constituționale a României, publicate la începutul acestei luni, varianta finală a legii aduce o serie de schimbări, precum:


-Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării.

CITEȘTE ȘI: 
Decizie CCR. Legea prin care este interzis cumulul pensiei cu salariul, neconstituțională.

-Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.


- „Începând cu data de 1 ianuarie 2024, prin derogare de la prevederile art. 211 alin. (1) din Legea nr.303/2022, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art.221 alin.(1) din aceeaşi lege, se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 47 de ani şi 4 luni. Această vârstă de pensionare creşte cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic, până la atingerea vârstei de pensionare de 60 de ani prevăzute la art. 211 alin (1) din Legea nr. 303/2022, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege. La calculul acestei vechimi se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. II”, se mai arată în proiectul de lege.

În septembrie 2023, numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a ajuns la 10.368 de persoane

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Decizie CCR. Legea prin care este interzis cumulul pensiei cu salariul, neconstituțională.

Numărul pensionarilor speciali, în creștere de la o lună la alta. Pensia medie a parlamentarilor trece de 5.000 de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter