Național

Măsuri pentru combaterea drogurilor în penitenciare, prin corespondență. Deținuții vor citi scrisorile în prezența personalului sau vor primi o copie

Deținuții din penitenciarele din România nu vor mai primi corespondența ca până acum. Prin noile măsuri, cei privați de libertate „nu vor mai primi plicul cu scrisoarea impregnată cu substanțe psihoactive”, ci o copie a scrisorii.

Regulament nou pentru deținuții din închisori/Foto: Depositphotos.com Regulament nou pentru deținuții din închisori/Foto: Depositphotos.com

 

 


Ministerul Justiției a anunțat, joi, implementarea unui nou regulament, cu impact asupra unui număr de peste 20.000 de deținuți. Autoritățile statului încearcă să stopeze flagelul drogurilor din țara noastră, inclusiv prin prevenirea și combaterea introducerii drogurilor în închisori. 

 


Potrivit Agenției Naționale Antidrog, cea mai mică vârstă declarată la care s-a început consumul de droguri este 13 ani. În urmă cu patru ani, un judecător clujean semnala că în România există consumatori de droguri în vârstă de 10 ani. În ultima perioadă, consumul de droguri pare să se fi transformat într-un fenomen scăpat de sub control, în special în rândul adolescenților. 

Droguri în închisori, prin corespondență

Guvernul a adoptat, joi, un nou regulament pentru executarea pedepselor. Potrivit datelor oficiale, în România un număr de 24.000 de persoane sunt private de libertate. 


Noul regulament vizează combaterea introducerii substanțelor psihoactive în penitenciare, prin intermediul corespondenței, dar și posibilitatea de a folosi testarea antidrog în închisori. 

„Nimeni nu va mai putea introduce droguri în penitenciare prin corespondență. Deținuții nu vor mai primi plicul cu scrisoarea impregnată cu substanțe psihoactive. Vor primi, în schimb, o copie!”, a anunțat, joi, ministrul Justiției Alina Gorghiu, prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook


Ce se schimbă pentru deținuții din penitenciare?

În penitenciarele din Romania sunt 24.000 de deținuți, arată sursa citată. 


În penitenciare se introduce drug-testul. Până acum, prin lege, polițiștii de penitenciare puteau folosi doar etilotestul.

În spitalele penitenciare nu vor mai sta în același salon minorii cu majorii. 

Digitalizare. Cererile deținuților vor putea fi depuse și online. Și nu doar atât! Vor putea primi vizite online, să primească transfer bancar și să comande pe net diverse, prin sistemul penitenciar.

Pentru deținuții cu copii, se vor amenaja spații speciale, unde își vor putea vedea copiii în condiții optime.

„Deţinutul va putea citi corespondenţa în prezenţa personalului desemnat, în condiţii de confidenţialitate”, arată ministerul Justiției. De asemenea, potrivit ministrului Alina Gorghiu, deținuții vor putea primi și copii ale scrisorilor. 

Printre modificările vizate se regăsesc asemenea măsuri, precum:

creşterea numărului deţinuţilor care pot beneficia de dreptul la comunicare online, în vederea menţinerii unei legături constante şi a creşterii şanselor de îmbunătăţire a relaţiilor cu mediul de suport. Criteriul minim: 3 luni fără sancţiuni disciplinare.

optimizarea asistenţei medicale acordate persoanelor nou intrate în sistemul penitenciar prin introducerea unor noi prevederi referitoare la necesitatea asigurării medicaţiei, cât şi a evaluării medicale, în anumite situaţii, la nivelul reţelei sanitare publice.

acordarea beneficiului comunicărilor on-line şi a vizitelor fără dispozitiv de separare unui număr cât mai mare de deţinuţi, precum şi majorarea duratei unei convorbiri telefonice de la 10-30 de minute (cum se prevede în prezent) la 30-60 de minute, în vederea menţinerii unei legături constante şi a creşterii şanselor de îmbunătăţire a relaţiilor cu mediul de suport.

reglementarea posibilităţii ca deţinuţii să poată primi sumele de bani în lei şi prin virament bancar efectuat în contul unităţii penitenciare în care se păstrează sumele de bani aparţinând deţinuţilor, deschis la Trezoreria Statului.

Foto: Depositphotos.com

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Peste 20 de traficanți de droguri, prinși de Poliție și duși la audieri. Vindeau o doză cu 500 lei în Cluj și județele învecinate

Fenomenul drogurilor în România. Copiii ajung să consume substanțe interzise înainte de 13 ani

Șefa Agenției Antidrog, despre consumul de droguri în rândul elevilor: „Școlile își vor activa grupuri de acțiune”. Copiii ajung să consume substanțe interzise înainte de 13 ani.

abonare newsletter