Monitorul Cartierelor

Ce proiecte din bugetarea participativă 2019 au fost finalizate și care zac în sertar? - GALERIE FOTO

Dintre proiectele câștigătoare în cadrul bugetării participative 2019, doar cinci au fost finalizate până în prezent, alte zece aflându-se în diverse stadii de implementare.

 

 


Deși primarul Emil Boc declara în luna mai că Cluj-Napoca nu va renunța la procesul de bugetare participativă nici în anul pandemiei COVID, ediția de anul trecut nu a mai avut loc, până la urmă.

 


Dintre cele 15 proiecte declarate câștigătoare la ediția din 2019, doar 5 au fost finalizate în cursul anului 2020, iar alte 10 se află în diverse stadii de implementare.

Monitorulcj.ro vă prezintă în continuare lista proiectelor câștigătoare la bugetarea participativă 2019 și stdiul de implementare în care se află, la început de 2021.


Aer curat la Cluj

Proiectul propune o abordare multilaterală pentru un aer mai curat, temperaturi mai scăzute și o calitate mai bună a vieții, prin:

- plantarea de copaci cât mai mari în tot orașul;
- copaci inteligenți pentru purificarea aerului acolo unde spațiul nu permite altfel;
- fațade verzi/pereți verticali pentru clădiri;
- garduri vii între străzi și trotuare


Proiectul figurează pe site-ul primăriei în faza de „demarare a implementării”. Amintim că primăria a lansat în luna octombrie o licitație pentru achiziția a trei sisteme de reducere a poluării „City Trees”, care cu ajutorul unor licheni vor reduce poluarea din oraș. Ulterior, licitația a fost anulată automat, deoarece până la data limită de depunere a ofertelor nu a existat niciun ofertant.

Reamenajarea Canalului Morii

Înințiatorii proiectului propun demararea unui studiu de fezabilitate urmat de execuția lucrării pentru readucerea sa la un stadiu decent. Momentan zonele arată ca și cum ar fi părăsite, gunoaie predomină în albie, mâlul este depus peste tot, copacii și buruienile sunt crescute haotic.


Proiectul se află încă în prima fază de implementare. Cu toate că primarul Emil Boc și-a exprimat aprecierea față de inițiativă, proiectul stagnează.

Concurs de Soluții pentru zona Clinicilor-Babeș-Haședu-Piezi

Proiectul prevedea organizarea unui concurs de soluții, cu sprijinul OAR, pentru creșterea confortului urban pe străzile Clinicilor, Victor Babeș, Hașdeu și Piezisă, precum și crearea unui nou parc pe strada Victor Babeș. Zona Clinicilor-Babeș-Hașdeu-Piezișă este una dintre cele mai emblematice din Cluj, precum și una din cele mai circulate.

Și acest proiect se află încă în prima fază de implementare.

ScriporApp – Culori tactile pentru nevăzători

Proiectul prevede creearea unei aplicații pentru smartphone care va cuprinde hârtiile informative tactile, pentru clădirile importante din municipiul Cluj-Napoca, acestea fiind identificate cu ajutorul Alfabetului Scripor-Codul Tactil al Culorilor pentru nevăzători, facilitând astfel accesibilizarea lor.

Proiectul se află în faza a doua de implementare, și anume în proiectare.

Legal Wall – Perete Legal pentru exersarea artei vizuale

Dat fiind faptul ca legislația din România interzice realizarea de grafitti-uri neautorizate, tinerii care doresc să învețe sau să exerseze această artă au doar două opțiuni: fie să o facă ilegal, fie să contacteze primăria în vederea obținerii de autorizații, proces care se poate întide pe un timp lung.

Proiectul vine în sprijinul acestor tineri și propune o a treia soluție: realizare de către primărie a unui așa numit „legal wall”, un perete pus la dispoziție de către primărie pe care doritorii pot să picteze legal.

În prezent, proiectul se află în faza de proiectare.

Semafoare inteligente pentru mașini la intersecția cu liniile de tramvai

Proiectul propune instalarea unor semafoarte inteligente pentru mașini în intersecțiile de la Calvaria și Omega, unde tramvaiul trece prin mijlocul rondului verde. Semafoarele vor fi comandate de tramvaie prin niște senzori montați pe rețea la 50 de metri înainte și după intersecție, în momentul în care pantograful tramvaiului va atinge senzorul de dinaintea intersecției, semaforul pentru mașini va arăta culoarea roșie, iar când tramvaiul va atinge senzorul de după intersecție, semaforul va reveni la culoarea verde pentru mașini.

Proiectul a fost finalizat. Rezultatul, în galeria foto.

Marcaje treceri de pietoni pentru biciclete și semafoare pentru biciclete

Proiectul propune implementarea, în paralel cu trecerile de pietoni, a unui marcaj special, pentru a nu mai fi nevoie ca bicicliștii să coboare de pe bicicletă când traversează. 

Proiectul a fost implementat pe străzile recent modernizate din Clluj, cum este strada Regele Ferdinand.

Amenajare pistă automodele

Proiectul se află în faza de proiectare, având ca obiectiv amenajarea unei piste pentru automodele off-road.

Pista va fi construită din pământ, care necesita compactare, deci proiectul este prietenos cu mediul.

Alei de plimbare prin Pădurea Făget

Proiectul prevede amenajarea unor alei pavate sau din pietriș, pentru plimbare, late de 2.5 - 3 metri, în Pădurea Făget. Proiectul figurează pe site-ul primăriei în faza de „demarare a implementării”.

Amintim că primăria dorește să transforme o zonă a Pădurii Făget în pădure-parc, conceptul de amenajare fiind prezentat de proiectanți în cadrul unei dezbateri publice online, organizată în iulie 2020.

Reamenajare zona pietonală Piața Mărăști

Zona pietonală din apropierea Pieței Mărăști a ajuns într-o stare avansată de degradare, plăcile de piatră de pe trotuar fiind sparte și spațiul verde fiind la rândul său afectat. Proiectul a fost realizat deja, trotuarele fiind reparate și spațiul verde îmbogățit cu vegetație.

Amintim că primăria a demarat licitația pentru reamenajarea completă a Pieței Mărăști, dar și a străzilor adiacente, inclusiv construirea unui parking subteran.

Acoperișuri și fațade verzi

Scopul proiectului este acela de a motiva poprietarii de imobile să își renoveze imobilele din punct de vedere ecologic, prin investiția în panouri solare/grădini urbane.

Proiectul se află în faza de „demarare a implementării”.

Minirampă din ciment pentru skateboarding sub Podul Mărăști

Proiectul propune amenajarea unei minirampe din ciment pentru zona cartierului Mărăști unde să se practica skateboarding-ul indiferent de vreme.

Momentan, proiectul stagnează în prima fază de implementare.

Iluminat modern pentru siguranță rutieră pe Bulevardul Muncii

Proiectul a fost deja finalizat, propunerea fiind introducerea iluminatului public pe ambele sensuri de mers și modernizarea celui actual cu stâlpi din material ușor și lămpi LED, plus o suprailuminare a trecerilor de pietoni.

Au fost suprailuminate 8 treceri de pietoni în următoarele locații:

- Sens giratoriu – Oașului
- Sens giratoriu – Fabricii
- Poarta Sinterom
- în față la Banca Transilvania
- intersecția cu strada Fabricii de Zahăr
- Liceul CUG
- APIA
- Depou tramvaie.

Realizare SF (și PUZ regenerare zonă) Parking str. Lunii 

Proiectul propune realizarea unui parteneriat între proprietarul terenului (CTP) și primărie pentru cedarea a aproximativ jumatăte din terenul depoului pentru ca primăria să construiască un parking suprateran în locul depoului de autobuze.

Inițiativa a rămas în prima fază a implementării.

Dezbatere publică online

Inițiatorii proiectului propun organizarea de dezbateri publice online care să completeze deja existentele dezbateri publice inițiate de către primăria Cluj-Napoca. Proiectul s-a bucurat de un succes rapid, cu atât mai mult cu cât pandemia de coronavirus a accelerat procedurile online.

Proiectul a fost implementat, prima dezabatere publică având loc la 27 mai 2020. Procedura de desfășurare a dezbaterilor publice online este disponibilă pe site-ul Primăriei la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Dezbateri publice.

Procedura a fost stabilită în conformitate cu OUG nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare și cu Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, cu modificările și completările ulterioare.

CITEȘTE ȘI

Pas important pentru realizarea Centurii Metropolitane. A fost emis avizul de mediu

 

 

abonare newsletter