Actualitate

Boc, încântat de ideile clujenilor. Revitalizarea Canalului Morii, printre proiectele apreciate

Promisă de mai bine de un deceniu de municipalitate, reamenajarea Canalului Morii rămâne una dintre marile doleanțe ale clujenilor.

Boc, încântat de ideile clujenilor. Reamenajarea Canalului Morii, printre proiectele apreciate Boc, încântat de ideile clujenilor. Reamenajarea Canalului Morii, printre proiectele apreciate

Implementată pentru prima dată la Cluj-Napoca în anul 2013, sub forma unui proiect-pilot, ediția din 2019 a procesului de Bugetare participativă s-a sfârșit cu alte 15 inițiative votate de clujeni. De-a lungul anilor, zeci de proiecte au fost propuse de cetățeni, însă doar câteva au fost implementate cap-coadă. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc susține că, deși apreciază ideile clujenilor, multe dintre ele necesită timp pentru a prinde viață.

„Toate proiectele sunt în diverse faze de implementare. De exemplu, la Școala Gimnazială «Ion Creangă» și Școala Gimnazială «Nicolae Titulescu», proiecte care au început în cadrul procesului de Bugetare participativă, a trebuit să treacă o perioadă de timp pentru a se face intabularea terenului, expertizele, documentațiile tehnice. Sunt proiecte care depășesc cu mult valoarea inițială de 150.000 €. Astăzi, prin supraetajarea și reabilitarea termică a școlilor, se vor obține 23 de săli noi de clasă, o nouă sală de sport, o sală multifuncțională și alte spații destinate educației”, a precizat edilul, la un post de radio local.


Anul acesta, printre proiectele câștigătoare, la categoria „amenajare spații publice (mobilier urban, iluminat public etc.)” s-a numărat inițiativa „Reamenajarea Canalului Morii”. Din cauza stării precare a unei însemnate porțiuni din Canalul Morii, s-a propus demararea unui studiu de fezabilitate, urmat de execuția lucrării pentru readucerea sa la un stadiu decent pentru secolul în care trăim. Momentan, zonele arată de parcă ar fi părăsite, gunoaiele predomină în albie, mâlul este depus peste tot, copacii și buruienile sunt crescute haotic, afirmă inițiatorii proiectului.

Canalul Morii, ignorat de peste 10 ani

Boc s-a arătat încântat de ideile clujenilor, declarând că le apreciază, aici incluzând și revitalizarea Canalului Morii. Vă reamintim însă că, de mai bine de zece ani, Canalul Morii este ignorat de către Primărie. Doar o mică parte a fost curățată și amenajată, în zona centrală. Ba mai mult, încă din 2004, aflat la primul său mandat de primar, Emil Boc declara că au fost rezolvate problemele de proprietate asupra Canalului Morii şi că municipalitatea va căuta soluţii tehnice şi de finanţare a amenajării acestuia.


„Implementarea proiectelor durează puțin mai mult. Dar sunt și proiecte implementate mai repede, cum au fost autobuzele școlare, un proiect apreciat de toți clujenii. Dacă ne uităm la proiectele câștigătoare de anul acesta, sunt idei pentru care îi apreciez pe clujeni, cum ar fi aer curat la Cluj și spații verzi, pe care l-am dat în lucru, sau aplicația care ajută nevăzătorii să găsească un anumit traseu, sau proiectul care vizează reamenajarea Canalului Morii, reamenajarea Pădurii Făget, reamenajarea zonei pietonale din Piața Mărăști”, a mai punctat Emil Boc.

Canalul Morii, ramura artificială a râului Someşul Mic, străbate de la vest la est, pe o lungime de 7,2 kilometri, aproape întreg centrul municipiului Cluj-Napoca. Cele mai noi lucrări de amenajare a canalului datează din 2010-11, atunci când a fost reabilitată porțiunea dintre strada Regele Ferdinand și Piața Mihai Viteazu. Lucrările realizate de Concefa SA au costat, atunci, 3,5 milioane de lei. De atunci, doar activiștii au mai încercat să revitalizeze zona, amenajând, în 2018, un mic spațiu de recreere în zona Parcului Farmec.


CITEȘTE ȘI: O parte din malul Canalului Morii se va schimba radical – FOTO

CITEȘTE ȘI: Clujenii salvează Canalul Morii: „Sunt atâtea propuneri frumoase din partea studenților!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter