Monitorul Cartierelor

Nu vei recunoaște Piața Mărăști! Parking subteran, piste pentru biciclete, trotuare largi

Piața Mărăști ar putea suferi modificări radicale în anii ce urmează. Parking subteran, străzi îngustate, piste pentru biciclete într-una din cele mai aglomerate zone din Cluj-Napoca.

nu-vei-recunoaste-piata-marasti-parking-subteran-piste-pentru-biciclete-trotuare-largi nu-vei-recunoaste-piata-marasti-parking-subteran-piste-pentru-biciclete-trotuare-largi

 

 


Primăria municipiului Cluj-Napoca pregătește reamenajarea completă a Pieței Mărăști, dar și a străzilor adiacente, inclusiv prin construirea unui parking subteran.

 


Primăria municipiului Cluj-Napoca a lansat, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), licitația publică pentru proiectul „Reamenajarea zonei Piața Mărăşti și a străzilor adiacente, construire parking subteran”. Conform anunțului, valoarea totală estimată a contractului se ridică la 1 milion de lei, care cuprinde mai multe documentații și lucrări necesare înaintea demarării propriu-zise a lucrărilor de construcție.

Reamenajarea Pieței Mărăști, realizată din fonduri europene

Lucrările scoase la licitație cuprind realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), expertiza tehnică, studiile specifice tipului de investiție, studiul de fezabilitate pentru realizarea parkingului subteran, documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, a proiectului tehnic, dar și asigurarea asistenței tehnice pe perioada de execuție a lucrărilor. Durata contractului se întinde pe 18 luni, iar ofertele pot fi depuse până în data de 18 decembrie inclusiv.


În caietul de sarcini, administrația locală precizează că își dorește obținerea de finanțare europeană pentru acest proiect. De asemenea, contractul de finanțare încă nu este semnat, cu precizarea că acest contract scos la licitație se va semna sub condiția unei clauze suspensive privind semnarea contractului de finanțare.

„Proiectul va propune crearea unor parcursuri coerente, cu condiții confortabile de circulație și traversare pentru pietoni și cu atribute peisagistice: trotuare late, fără obstacole, vegetație – plantație de aliniament, mobilier stradal de calitate – inclusiv pentru odihnă și piste pentru bicicliști într-o documentație tehnico-economică, respectiv pentru realizarea unei parcări subterane într-o documentație elaborată la faza studiului de fezabilitate”, se arată în proiect.


Piste de biciclete pe majoritatea străzilor, parking subteran sub Aleea Bibliotecii

Potrivit justificării municipalității pentru implementarea proiectului, este de așteptat ca acesta să conducă la: creșterea numărului de bicicliști, creșterea numărului de pietoni, reducerea traficului de autoturisme personale, dar și la reducerea cantității de emisii GES (gaze cu efect de seră – n.r.). Conform pieselor desenate, zona studiată pentru PUZ de regenerare urbană cuprinde mai multe artere principale, dar și străzi adiacente.

Astfel, Bld. 21 Decembrie 1989 (tronsonul dintre Biserica Sf. Petru și sensul giratoriu Piața Mărăști) cuprinde investiții pentru infrastructura rutieră, benzi dedicate transportului public, piste de biciclete, trotuare, semnalizare rutieră, relocarea/refacerea rețelei de iluminat public stradal, lucrări edilitare, montaj de mobilier urban, precum și amenajarea spațiilor publice prin echipamente cu tehnologie de tip Smart City.


Aceleași intervenții sunt propuse și pe strada Fabricii (tronsonul dintre sensul giratoriu Piața Mărăști și intersecția cu strada București), dar și strada Aurel Vlaicu (tronsonul dintre sensul giratoriu Piața Mărăști și pod). Parkingul subteran este propus sub Aleea Bibliotecii, pe lângă celelalte investiții pentru infrastructura rutieră și ciclistă, respectiv amenajarea unui mobilier urban modern.

În fine, se promit lucrări majore și pe strada Crinului, respectiv strada Ciocârliei, care cuprind reducerea dimensiunilor căilor de rulare auto (îngustarea carosabilului – n.r.), pentru realizarea de piste pentru biciclete, dar și lărgirea trotuarelor, semnalizare rutieră, relocarea/refacerea rețelei de iluminat public stradal, lucrări edilitare, montaj de mobilier urban și amenajarea spațiilor publice prin echipamente cu tehnologie de tip Smart City.

Pasajul subteran din Piața Mărăști, pe „lista de așteptare”?

În septembrie 2017, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Ștefan Tarcea, a anunţat că pasajele supraterane/subterane în zona Pieţei Mărăşti şi Tăietura Turcului au „şanse mari de realizare în viitorul apropiat”. Despre ideea construirii unor pasaje supraterane şi subterane, primarul Emil Boc vorbea deja cu un an înainte. Într-un final, în martie 2018, administrația locală a decis construirea unui pasaj subteran în Mărăști pentru că este „mult mai estetic”. De atunci însă, ideea pasajului a intrat într-un con de umbră.

„Pasajul din Mărăști va fi pe Bld. 21 Decembrie 1918 până la sensul giratoriu din Mărăști. Va fi un pasaj subteran, am renunțat la varianta de suprateran, este mult mai estetic să mergem pe varianta de subteran. Vom reorganiza toată zona pentru că dorim să depunem și pe un proiect european, nu doar să facem acest pasaj. Nu vă pot spune cum va arăta acel pasaj. Va fi din zona Bisericii Sf. Petru, va trece pe sub sensul giratoriu și va ieși înainte de podul de pe Aurel Vlaicu, după Cinema Mărăști. La suprafață vor fi mijloacele de transport în comun și bicicliștii, iar în subteran vor fi mașinile”, a declarat Tarcea, la sfârșitul lunii martie 2018.

CITEȘTE ȘI:

Pasaje supraterane/subterane peste Tăietura Turcului şi Piaţa Mărăşti: „Am venit cu ceva concret”

 

Demolarea stației vechi din Mărăști, contestată în instanță. Ce reclamații primește Primăria?

 

 

abonare newsletter