Actualitate

Pădure-parc de peste 40 de hectare, în Făget. Amfiteatru, popasuri, trasee pietonale și de biciclete

Amenajarea pădurii-parc Făget a fost tema celei de-a treia dezbateri online organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) în această lună.

Marți, 21 iulie, a avut loc dezbaterea publică organizată de Primăria Cluj-Napoca prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), privind amenajarea pădurii-parc Făget. Aceasta este a treia dezbatere a lunii, consultările precedente având ca temă de discuție Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a zonei metropolitane Cluj, capitolele de Regenerarea urbană și Clujul Verde.

Discuția de marți s-a concentrat pe conceptul de amenajare a pădurii-parc Făget, aflată în proprietatea municipiului Cluj-Napoca. Proiectul propune punerea în valoare a potențialului natural al unei zone din această pădure și utilizarea ei pentru plimbări, sport și recreere.


„Acest proiect este finanțat din fonduri europene prin programul Interreg. Au fost deja câteva întâlniri de lucru la care au participat reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai, de la Facultatea de Mediu, arhitecți dar și reprezentanți ai societății civile. Proiectul este realizat în parteneriat cu orașe importante de la nivel european, unde se discută acest tip de amenajări în pădurile din zonele urbane, orașe precum Ljubljana, Budapesta, Viena, Zagreb, Belgrad. Cluj-Napoca este parte din această rețea europeană și ne propunem să amenajăm sustenabil pădurea Făget”, a declarat Ovidiu Cîmpean, coordonator Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Boc: „Niciun copac nu va fi tăiat”

Proiectul propus de artihecții Atelierului Mass presupune intervenții minimale și care au ca scop doar îmbunătățirea experienței celor care le vor frecventa, fără a deranja în vreun fel ecosistemul, ci printr-un management forestier îmbunătățit, se urmărește conservarea biodiversității. Proiectul a fost propus și printr-un proiect din cadrul bugetării participative, votat de un număr mare de clujeni. 


„Mă bucur că la Cluj-Napoca avem experți, avem societate civilă activă, critică când este necesar și împreună putem schimba viața noastră astfel încât să fie la fel ca în marile orașe europene. Conceptul de pădure-parc este relativ nou, nu îl întâlnim în multe locuri din România sau din Europa, de aceea mă bucur că la Cluj a prins contur. Este o pădure de 40 de hectare, pădurea Făget, care este și produsul procesului de bugetare participativă. Clujenii au votat într-un număr covârșitor pentru ca această pădure să fie amenajată. Am ținut cont de acest lucru, ne-am uitat la dimensiunea europeană, la resurse. Subliniez faptul că niciun copac nu va fi tăiat, ci vom aduce valoare adăugată prin păstrarea biodiversității pe care o cunoaștem în Făget, prin amenajări speciale, prin creșterea calității spațiului de agrement. Ne propunem ca obiectiv ca anul acesta să lansăm licitația de proiectare și execuție, iar de anul viitor să începem implementarea pe teren astfel încât clujenii să se poată bucura cât mai repede cu putință de noua formă a pădurii parc", a subliniat primarul Emil Boc.

Ce dotări va avea pădurea-parc Făget?

Potrivit arhitectului Marius Moga, care a prezentat în cadrul dezbaterii proiectul propus de Atelierul Mass, intervențiile în zonă vor respecta prevederile din codul silvic cu privire la amenajările permise în pădurile parc și nu vor avea avea un impact negativ asupra naturii.


Aspecte urmărite prin proiect:

- dezvoltarea unor zone de acces cu panouri informative despre pădure, trasee, elemente naturale importante și puncte/zone de interes care scot în evidență biodiversitatea;


- traseele forestiere și cărările deja utilizate vor fi baza unui traseu în buclă principal și a unor trasee secundare adiacente sau tip scurtătură care pot fi folosite pentru mersul pe jos, alergat sau cu bicicleta pe anumite segmente. Se urmărește pe anumite zone diferențierea traseelor de biciclete față de cele pietonale și vor fi marcate distinct;

- o parte de signalistică va fi cu rol de atenționare, pentru a marca intersecția traseelor de biciclete cu cele ale drumeților; cealaltă parte de signalistică va marca punctele cu valoare naturală importantă (arbori remarcabili, diferite tipuri ale biodiversității etc);


- puncte de popas, care vor marca traseul în buclă principal și vor oferi punctual spații de odihnă în 7 locuri, prin prezența câtorva bănci și mese;

- platforme cu suprafață maximă de 15 mp și rolul lor variază în funcție de zona în care sunt amplasate și relief; au fost definite 5 platforme care pot susține activități de relaxare, de observare a reliefului, de protecție de ploaie, de informare despre ecosistem și de susținere a unor evenimente diverse, în amfiteatrul propus prin proiect.

Proiect de peste 145 mii de euro

Valoarea totală a bugetului municipiului Cluj-Napoca pentru implementarea activității proiectului este 145.682 euro, din care contribuția FEDR (asistență financiară nerambursabilă), în procent de 85% este de 123.829 euro, cofinanțarea națională prin MLPDA, în procent de 13% este de 18.938,68 euro, contribuția proprie din bugetul local în procent de 2% este de 2.913,65 euro.

Arhitecții au subliniat faptul că toate intervențiile propuse prin proiect vor fi realizate din materiale organice, cu precădere lemn. Nicio intervenție nu va avea nevoie de fundații pentru a fi cât mai non-invaziv cu mediul natural și pentru a asigura oricând posibilitatea de demontare fără a lăsa nicio urmă.

„Orașul pentru pietoni”, în dezbatere săptămâna viitoare

Următoarea dezbatere online CIIC va avea loc marți, 28 iulie 2020, începând cu ora 17.00, tema fiind „Concept de amenajare oraș pentru pietoni – cartier Grigorescu”.

Dezbaterile sunt parte a proiectului „Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC”, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente:

design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.

– utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând acest link.

CITEȘTE ȘI

Cluj-Napoca va avea încă 100 de hectare de parcuri, până în 2030. Investiții de peste 100 mil. euro în latura verde a orașului

 

abonare newsletter