Monitorul Cartierelor

Amenajarea Parcului Est, finanțată din banii rămași necheltuiți de Capitală într-un proiect de mediu

Primăria Cluj-Napoca va primi bani de la bugetul de stat pentru amenajarea Parcului Est. E vorba de 40 de milioane de la Guvern, bani rămași necheltuiți de București într-un proiect de mediu.

Primăria Cluj-Napoca va primi bani de la bugetul de stat pentru amenajarea Parcului Est. FOTO: Randare proiect Primăria Cluj-Napoca va primi bani de la bugetul de stat pentru amenajarea Parcului Est. FOTO: Randare proiect

 

 


 

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect prin care sumele rămase neutilizate din derularea a două proiecte pentru reducerea emisiilor de gaze să poată fi utilizate pentru alte două proiecte de reducere a emisiilor în oraşele Chitila şi Cluj-Napoca. Legea merge la promulgare.


 

Astfel, suma de 40,6 milioane lei, rămasă neutilizată din derularea proiectului „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a municipiului Bucureşti” va fi alocată către primăria municipiului Cluj-Napoca pentru finanţarea parţială a proiectului „Amenajarea parcului Est din municipiul Cluj-Napoca”.


Finanţarea restului de executat din cadrul proiectului „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a municipiului Bucureşti” va fi preluată de către Administraţia Fondului pentru mediu şi se va realiza din Fondul pentru mediu.

Măsura a fost adoptată vara trecută, printr-o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG nr.115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene. În aceeași ordonanță s-a decis alocarea a 20,3 milioane de lei către Chitila. 


Pe 5 septembrie 2023, Senatul a adoptat această propunere legislativă, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.

Parcul Est, investiție de 82 mil. lei

Amenajarea Parcului Est va fi realizată în două etape, potrivit deciziei Primăriei, aprobate de consilierii locali la începutul lunii decembrie. Valoarea despăgubirilor pentru imobilele afectate de procedura de expropriere în cadrul primei etape de realizare a proiectului este de 82.740.003,72 de lei.


Pentru prima etapă, care vizează o suprafață de 39,9 hectare (din totalul suprafeței de 54 ha a Parcului Est) urmează să fie despăgubiți peste 70 de proprietari, persoane fizice și persoane juridice (printre imobilele aflate pe coridorul de expropriere figurează companii precum Selgros, Energoinstal Grup, Iulius Mall, SDC Imobiliare, dar și Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj sau Statul Român (MApN).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pot începe exproprierile pentru Parcul Est. Boc: „Anul viitor mergem cu proiectul mai departe”.

abonare newsletter