Monitorul Cartierelor

Un clujean care și-a demolat singur garajul amenință că dă în judecată Primăria. UPDATE: Garajul său era amenajat ilegal.

Un clujean care și-a demolat garajul (amenajat ilegal) pe cheltuială proprie se plânge că nu a primit în schimb un loc de parcare și amenință că ar putea merge în instanță.

Locuri de parcare unde au fost demolate garaje / Foto: arhivă Facebook Emil Boc Locuri de parcare unde au fost demolate garaje / Foto: arhivă Facebook Emil Boc

 

UPDATE: În urma unei solicitări făcute de monitorulcj.ro, Primăria Cluj-Napoca ne-a transmis că clujeanul care a făcut sesizarea pe aplicația My Cluj nu figurează în baza de date a primăriei cu un contract de închiriere a terenului ocupat cu garaj/copertină/parcare (nu a deținut garaj).


 

Garajul menționat a fost deținut de mama sa și a fost construit fără autorizație de construire: „fapt pentru care, începând cu anul 2015 s-a achitat tarif de ocupare abuzivă a domeniului public, iar din 2018 s-a achitat cu fișă de calcul (lipsă contract de închiriere)”, transmite Primăria.


Astfel, bărbatul este de vină pentru că nu a primit un loc de parcare, pe locul în care mama sa avea un garaj amenajat ilegal: 

Garajul doamnei a făcut parte dintr-un șir de 13 garaje construite fără autorizație de construire, fiind toți proprietarii de garaje în aceeași situație (lipsă contracte de închiriere), respectiv nu au primit cu prioritate un abonament pentru loc de parcare în locul garajului demolat.


Locurile de parcare rezultate în urma reamenjării străzii Vidraru au fost atribuite în următoarea ordine: persoanele care au avut contract de închiriere sau abonament valabil și au respectat prevederile acestuia, persoanele care au solicitat schimbarea locului de parcare și persoanele care au solicitat un loc de parcare, în ordinea numărului de înregistrare a cererilor și pe baza criteriilor menționate în HCL nr. 412/2020, cu modificările și completările ulterioare

Domnul care a făcut sesizarea pe My Cluj a depus cerere de solicitare loc de parcare înregistrată cu nr. 636070/7/07.07.2023, la care a atașat în xerocopie CI cu reședință pe strada Vidraru și certificatul de înmatriculare a autoturismului proprietate cu inspecția tehnică perioadică în valabilitate. Având în vedere faptul că la acordarea locurilor de parcare au prioritate persoanele cu handicap și persoanele fizice cu domiciliul stabil în imobilele adiacente, care dețin un autotursim în proprietate, în conformitate cu art. 1 din HCL nr. 412/2020, cu modificările și completările ulterioare, cererea domnului, nu a fost soluționată favorabil, acesta neavând domiciliul la adresa respectivă, decât reședința stabilită la mama sa”, ne-a transmis în răspuns Primăria Cluj-Napoca.


 

 


Știre inițială:

Bărbatul susține că a respectat cerințele Primăriei, dar a rămas fără loc de parcare. Din acest motiv, clujeanul intenționează să ajungă în instanță, dacă situația nu se rezolvă într-un alt mod: 

 

„În urma desființării garajelor de pe strada Vidraru (…) și a lucrărilor de amenajare nu am primit un loc de parcare din cele noi, motivând că au fost luate în ordinea depunerii de la începutul anului, deși am cerere depusă în momentul în care am primit somație de demolare a acestor garaje. Menționez că garajul a fost desființat pe cheltuială proprie, în termenul menționat în somație. La ora desființării nu aveam cum să depun cerere în ianuarie cum mi se cere, întrucât somația am primit-o în aprilie. Menționez de asemenea că garajul a avut contract de inchiriere (…) în perioada 1996 - 2018, când de la sine Serviciul Parcări ne-a trecut la plată pe bază de Fișă de calcul, din cauza unor divergențe privind autorizația de construcție a acestora. Menționez că nu dorim conflicte decât un simplu loc de parcare nou. În caz contrar, vom acționa în judecată Primaria Cluj-Napoca, Serviciul Parcări, pentru atribuirea unui loc de parcare. Am atașat poze cu documentele cu privire la desființarea garajelor, în toată această perioadă reprezentanții Poliției Locale și Primăriei au susținut că proprietarii de garaje vor avea prioritate la atribuirea locurilor noi de parcare dacă desființeaza garajele pe cheltuială proprie”, a scris clujeanul în sesizarea către Primărie. 

CITEȘTE ȘI:
Când va fi deschis patinoarul de la Sala Sporturilor? Emil Boc: „Am făcut platoul nu pentru mașini, ci pentru ca cetățenii să se bucure de el”

 

Potrivit regulamentului privind închirierea de locuri de parcare, garaje și copertine, în cazul „reamenajării parcajelor, pentru care au fost încheiate abonamente/contracte de închiriere a terenului ocupat cu parcare, garaj sau copertină edificate în baza autorizațiilor de construire, repartizarea locurilor de parcare rezultate se face respectând următoarea ordine: persoane care au avut contract de închiriere sau abonament valabil și au respectat prevederile acestuia, persoane care au solicitat schimbarea locului de parcare și persoane care solicită un loc de parcare în ordinea numărului de înregistrare a cererilor”.

Totodată, autoritățile locale au susținut în mai multe rânduri că cetățenii care nu se opun desființării și chiar demolează ei garajele vor avea locul de parcare garantat.

monitorulcj.ro a solicitat mai multe informații Primăriei Cluj-Napoca. Vom reda răspunsul atunci când îl vom primi.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Taxe mai mari pentru abonamentele de parcare, anul viitor, în municipiul Cluj-Napoca

Zeci de parcări din centru, DESFIINȚATE! Încep lucrările la Parcul I. L. Caragiale

Ultimele Stiri
abonare newsletter