Monitorul Cartierelor

Localnicii din Borhanci, speriați de turmele de mistreți „Nu mai ieşim din casă de teamă să nu fim atacaţi”

Locuitorii din colonia Borhanci se plâng de faptul că turme de mistreţi le intră frecvent în gospodării, iar situațiile de acest fel par să se repete tot mai des în ultima perioadă.

Gospodăriile localnicilor din Borhanci, afectate de turme de mistreți/Foto: strada Borhanciului Gospodăriile localnicilor din Borhanci, afectate de turme de mistreți/Foto: strada Borhanciului

 

 


În vara anului trecut, un porc mistreț rătăcit a fost surprins printre blocurile din comuna Florești

 


Acum, zona Borhanciului pare să fie un spațiu propice mistreților, care s-au înmulțit, iar gospodăriile oamenilor sunt distruse de vizitele tot mai dese ale animalelor care vin în turmă. 

„Vin în turmă. Au fost zile când am văzut 40-50 de mistreţi venind spre casele din zona Borhanci. 


Stau, de obicei, în zona fostei livezi de pruni de la Palacsay şi vin până la casele din Borhanci. După lăsarea serii, pur şi simplu nu mai ieşim din casă de teamă să nu fim atacaţi de aceste animale”, spune unul dintre locuitorii din zonă.

Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Spotrivi, Dan Ionescu, a declarat că deocamdată nu are ce să facă, deoarece nu e sezon de vânătoare.


„Noi nu avem încă sesizări scrise din partea oamenilor. Ştim despre existenţa mistreţilor, dar acolo sunt demult mistreţi, am şi recoltat dintre ei. Acum, probabil, după ce au mai fătat scroafele, să fie şi purcei. Însă sezonul de vânătoare este cam încheiat, nu se poate recolta decât masculul şi suntem cam încolţiţi cu treaba asta, până se deschide sezonul, la 1 iunie. Apoi, se pot recolta, pe baza noilor cote de recoltă, alte exemplare. Până atunci, nu prea avem ce să le facem", a spus Dan Ionescu, citat de agerpres.ro

Acesta a adăugat că, de altfel, numărul mistreţilor din judeţ este doar uşor peste optim şi că există zone cu efective mai reduse decât ar trebui.


„Pe unele zone sunt mai puţini mistreţi decât ar trebui, fiindcă există şi focare de pestă porcină africană. Nu sunt mai mulţi de cât erau acum doi ani, de exemplu, a scăzut numărul mistreţilor. Noi avem în gestiune 17 fonduri de vânătoare din 56 care sunt în judeţ. În judeţ sunt, probabil, 1.000 şi ceva de mistreţi. Pe fondurile noastre sunt peste numărul optim, dar suntem obligaţi să le menţinem la numărul optim sau peste, fiindcă, dacă scad efectivele sub numărul optim, înseamnă că nu ne facem bine treaba”, a subliniat Dan Ionescu.

Colonia Borhanci este parte a unui proiect de modernizare derulat de autoritățile clujene care intenționează să realizeze un Hub educațional.

Viitorul HUB ce va fi realizat în zona coloniei Borhanci vizează realizarea infrastructurii educaționale, dar și de sănătate de aici și include mai multe proiecte, precum: creșă, grădiniță, școală, liceu, bazin de înot, bază sportivă, o pădure-parc și lucrări de infrastructură. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primăria cedează teren. Creșa din Borhanci va fi realizată de Compania Națională de Investiții

Bazinul de înot din Borhanci ar putea fi realizat în timp record. Emil Boc, după semnarea contractului de execuție: „Cluj-Napoca este un reper în regiune în materie de infrastructură sportivă”

USR cere prioritizarea drumurilor de legătură cu Centura metropolitană și modernizarea integrală a străzii Borhanci. Viceprimar: „Contractul e semnat, urmează să fie dat ordinul de începere”

abonare newsletter