Externe

Ungaria nu va susține candidatura lui Mark Rutte la șefia NATO. Péter Szijjártó: „Acum este momentul ca un stat membru din Europa Centrală să dea secretarul general”.

Ungaria ar putea fi de acord cu susținerea candidaturii lui Klaus Iohannis la șefia NATO, în condițiile în care niciun stat membru din Europa Centrală sau de Est nu a dat până în prezent secretarul general.

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto: „Nicio țară membră din Europa Centrală și de Est nu a delegat un secretar general al NATO. Acum este timpul”/Foto: Szijjártó Péter Facebook.com Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto: „Nicio țară membră din Europa Centrală și de Est nu a delegat un secretar general al NATO. Acum este timpul”/Foto: Szijjártó Péter Facebook.com

 

 


Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat săptămâna trecută că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO

 


„Nicio ţară membră din Europa Centrală şi de Est nu a delegat un secretar general la NATO în întreaga sa istorie, prin urmare ar fi timpul, având în vedere în special faptul că principala provocare de securitate vine din această direcţie”, a declarat miercuri, la Bruxelles, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, citat de agenția de presă maghiară MTI.

„Principala provocare vine în prezent dinspre Est”

Potrivit ministrului maghiar de Externe, situația din Estul Europei impune necesitatea susținerii unei candidaturi la șefia NATO din acest spațiu. 


„Situaţia este că în toată istoria NATO, până acum nu s-a întâmplat ca secretarul general să fie ales dintr-un stat membru din Europa Centrală sau de Est. Deşi de 20 sau 25 de ani, majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est sunt membre NATO”, a subliniat Szijjártó.

„De aceea, eu cred că este timpul să ne gândim serios la această idee”, a adăugat oficialul maghiar.


CITEȘTE ȘI: 
Analistul politic Cristian Pîrvulescu, despre anunțul președintelui privind candidatura pentru șefia NATO: „Iohannis și-a făcut calcule. Sunt foarte bune şansele în competiţia pentru funcţia de secretar general NATO”

„Dacă aici, în cadrul NATO, suntem de acord – şi suntem! – că principala provocare vine în prezent dinspre est, atunci cred că este o idee bună ca secretarul general să provină, în sfârşit, tot din jumătatea de est a NATO”, a explicat ministrul ungar de externe.

Este evident că o parte semnificativă a statelor membre susţine în mod clar alegerea prim-ministrului olandez Mark Rutte în această funcţie, a spus Péter Szijjártó.


„Însă Ungaria nu va putea face acest lucru, deoarece NATO este o alianţă de apărare, unde este nevoie de cel mai înalt nivel de încredere în direcţia liderilor”, a subliniat politicianul maghiar.

CITEȘTE ȘI: 
Fostul judecător Cristi Danileț, despre Iohannis la conducerea NATO: „Ar fi o catastrofă”

În cele din urmă, ministrul a explicat că mai sunt câteva state membre care ezită, iar candidatura preşedintelui român Klaus Iohannis a creat o nouă situaţie în acest sens.

„Ne bucurăm că există un candidat central-european, şi o voi spune din nou: credem că este timpul să discutăm serios despre cum se poate întâmpla ca NATO să nu fi avut niciodată un secretar general din regiunea Europei Centrale sau de Est” – a conchis Szijjártó.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu intenţionează să se retragă din cursa pentru funcţia de secretar general al NATO, considerând că şansele sale sunt „rezonabile”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis: „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO”

Analist maghiar, despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: „Nu este potrivit pentru a conduce o organizație care ia decizii reale”.

abonare newsletter