Externe

Defilările școlilor de samba la Carnavalul din Rio de Janeiro s-au încheiat pe Sambadrom

Defilările şcolilor de samba s-au încheiat pe Sambadrom, într-o ediţie a Carnavalului de la Rio de Janeiro ce a fost marcată de elogii aduse plăcerilor tropicale, luptei afro-brazilienilor pentru libertate şi prezenţei multor vedete.

Defilările şcolilor de samba s-au încheiat în noaptea de luni spre marţi pe Sambadrom, într-o ediţie a Carnavalului de la Rio de Janeiro ce a fost marcată de elogii aduse plăcerilor tropicale, luptei afro-brazilienilor pentru libertate şi prezenţei multor vedete/ Foto: Governo do Estado do Rio de Janeiro - Facebook Defilările şcolilor de samba s-au încheiat în noaptea de luni spre marţi pe Sambadrom, într-o ediţie a Carnavalului de la Rio de Janeiro ce a fost marcată de elogii aduse plăcerilor tropicale, luptei afro-brazilienilor pentru libertate şi prezenţei multor vedete/ Foto: Governo do Estado do Rio de Janeiro - Facebook

 

 


Defilările şcolilor de samba s-au încheiat în noaptea de luni spre marţi pe Sambadrom, într-o ediţie a Carnavalului de la Rio de Janeiro ce a fost marcată de elogii aduse plăcerilor tropicale, luptei afro-brazilienilor pentru libertate şi prezenţei multor vedete, informează AFP, citat de Agerpres.ro

Pentru a doua noapte consecutivă, prestigioasele şcoli de samba au concurat între ele pe Sambadrom, o arenă cu 70.000 de locuri creată în urmă cu 40 de ani de arhitectul Oscar Niemeyer pentru a găzdui „cel mai mare spectacol de pe Terra”, aşa cum obişnuiesc să spună brazilienii.

Unul dintre cele mai apreciate momente a constat în defilarea şcolii Mocidade Independente de Padre Miguel, care i-a adus un elogiu "acidulat" cajuului, un fruct cu un suc la fel de gustos ca şi faimoasa sa nucă.


Chiar înainte de defilarea de pe Sambadrom, cântecul acestei prezentări a devenit în ultimele săptămâni un mare hit pe platformele de streaming din Brazilia, depăşind cu mult sfera pasionaţilor de carnaval - un fenomen rar.

Într-un registru diferit, Portela, o şcoală înfiinţată în urmă cu un secol şi care este aproape la fel de veche ca samba, promovat activismul persoanelor de culoare şi lupta aboliţionistului brazilian Luiz Gama în secolul al XIX-lea.


„Este un subiect emblematic pentru poporul de culoare”, a declarat Alan Rocha, un actor şi muzician de culoare în vârstă de 43 de ani, după ce a coborât de pe carul alegoric al şcolii Portela.

Carnavalul brazilian reprezintă, de asemenea, o bună ocazie pentru a celebra istoria muzicii samba, precum şi pe marii ei creatori. Pentru ediţia din 2024, două nume mari s-au aflat în centrul atenţiei.


Mai întâi, Martinho da Vila, care şi-a făcut apariţia pe un car alegoric al şcolii Unidos de Vila Isabel, pentru care a compus cântecul de defilare.

A fost omagiată şi Alcione, o cântăreaţă cu o voce puternică şi nenumărate piese devenite hituri, care a sărbătorit în acest an 50 de ani de la debutul carierei sale. Un omagiu emoţionant i-a fost adus de Mangueira, una dintre cele mai prestigioase şcoli de samba din Rio de Janeiro. Ea a deschis balul defilărilor şi a putut să conteze pe participarea bunei sale prietene Maria Bethania, o altă mare vedetă a muzicii braziliene.


Inventată de comunităţile descendente din sclavii africani aduşi cu forţa în Brazilia, samba a devenit o emblemă a culturii populare din Rio de Janeiro.

Cele mai multe dintre şcolile majore de samba, precum Mangueira, îşi au originile şi funcţionează în cartierele muncitoreşti al metropolei braziliene. Mangueira este numele favelei în care această şcoală a fost înfiinţată în urmă cu 96 de ani.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Atunci și acum. Parcul Feroviarilor, un Prater al Clujului! Găzduia carnavaluri și show-uri, dar și o mocăniță - FOTO

“Dracii” din Maramureş au plecat la Carnavalul din Veneţia

abonare newsletter