Actualitate

“Dracii” din Maramureş au plecat la Carnavalul din Veneţia

Turiştii aflaţi în aceste zile la Veneţia, dar şi localnicii sunt fascinaţi de “turcii” din Harghita, “babele” din Maramureş şi „dracii” din Maramureş.

În aceste zile, când are loc celebru Carnaval din Veneţia, este prezentă şi Transilvania cu măşti specifice zonei. În Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția se deschide în această seară, la ora 18.00, expoziţia „Măști și costume tradiționale de sărbătoare din Transilvania”. Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca și Asociația Culturală Zestrea.

Măştile sunt expuse deja în vitrina clădirii şi se bucură de succes în rândul trecătorilor care se opresc să admire un “turc” din Harghita, o “babă” din Maramureş sau un “drac” din Maramureş. Directorul Muzeului Etnografic, Tudor Sălăgean a postat pe Facebook fotografii cu măştile şi trecătorii care le privesc fascinaţi.


“Portul popular, funcțional în Transilvania până la jumătatea secolului al XX-lea, a ilustrat în cel mai înalt grad identitățile etnice și zonale din diferitele arii culturale transilvănene, caracterizate printr-un anumit specific istoric și economico-social. Elemente ale costumului tradițional sunt integrate și în vestimentația de mascare, caracteristică obiceiurilor de iarnă, prezente la toate etniile transilvănene, obiceiuri grupate la Crăciun și Anul Nou în mediul românesc și la așa numitul Fărșang – sărbătorit cu precădere de către comunitățile maghiare și săsești. Puternicul substrat ceremonial și social al acestor obiceiuri explică conservarea lor – în grade diferite – și în actualul context cultural rural, constituind și în prezent un prilej aparte de trăire comunitară”, au declarat reprezentanţii Muzeului Etnografic.

Expoziția va rămâne deschisă în intervalul 2–18  februarie 2015, perioadă care coincide cu desfășurarea faimosului Carnaval de la Veneția. Expoziția va putea fi vizitată zilnic, în intervalul orar 10.00 – 13.00 și 16.00 – 19.00. Intrarea este liberă.


Fotografiile sunt preluate de pe pagina de Facebook a directorului Muzeului Etnografic, Tudor Sălăgean.

abonare newsletter