Timp Liber

Atunci și acum. Parcul Feroviarilor, un Prater al Clujului! Găzduia carnavaluri și show-uri, dar și o mocăniță - FOTO

Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca era un loc în care copiii din perioada comunistă se puteau bucura de diferite activități gratuite sau foarte ieftine. De la carnavaluri și show-uri la plimbare cu mocănița.

Parcul Feroviarilor în trecut și în prezent/ Foto 1: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook; Foto 2: Emil Boc - Facebook Parcul Feroviarilor în trecut și în prezent/ Foto 1: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook; Foto 2: Emil Boc - Facebook

 

 


Deși puțini își aduc aminte, Parcul Feroviarilor din municipiul Cluj-Napoca a fost un loc plin de culoare în perioada comunistă și nu numai.

 


De la carnavaluri, la show-uri excepționale, parcul a găzduit și o mocăniță.

De exemplu, eroul american Buffalo Bill s-a aflat într-un turneu în Transilvania la începutul secolului XX, iar acesta a făcut show în Parcul Feroviarilor. Buffalo Bill a fost arhetipul cercetaşului „western” din Statele Unite ale Americii. În timpul Războiului Civil American, a servit în armata unionistă din 1863 până la sfârșitul războiului în anul 1865. A devenit cercetaș civil pentru Armata SUA în timpul războaielor amerindiene, fiindu-i oferită în 1872 Medalia de Onoare pentru activitatea sa.


În anul 1883 a înfiinţat „Buffalo Bill's Wild West” organizând mai multe turnee în SUA dar şi Europa. Aşa a ajuns show-ul lui cu 800 oameni şi 500 cai, inclusiv 100 amerindieni, o adevărată senzaţie la acea vreme şi în Translivania şi la Cluj timp de două zile în perioada 18-19 iulie 1906, în cadrul ultimului turneu din Europa.

„Buffalo Bill's Wild West” în Parcul Feroviarilor/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook
Afișul care anunța venirea lui Bufallo în Cluj/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook

Parcul era un loc în care bunicii își duceau nepoțeii pentru a se bucura de aerul curat.


Bunică alături de nepoțică în Parcul Feroviarilor, 1964/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj - Napoca

Acest parc era și locul preferat al îndrăgostiților, lucru confirmat de un clujean pe grupul de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj.

„Pe una din acele bănci, într-o după masă de septembrie 1966, un tânăr trubadur de 19 ani, a abordat-o pe una dintre cele mai frumoase fete din tot Clujul și care avea 16 ani. I-a cântat o melodie de a lui GIANI MORANDI, și acolo s-a înfiripat o iubire ce avea să dureze o veșnicie. Acei tineri erau părinții mei”, a scris acesta.


Orășelul Copiilor și mocănița

Până în anul 1990, Parcul Feroviarilor îmbrăca straiele festive în preajma sărbătorilor de iarnă. Pe atunci, acest loc era cunoscut drept „Orășelul Copiilor”, un loc de poveste în care cei mici realizau spectacole de teatru, în timp ce un trenuleț colorat cutreiera marginile parcului. 

Parcul Feroviarilor în 1980/ Foto: Istoria Fotografiei Clujene - Facebook
Parcul Feroviarilor în secolul XX/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook

Parcul Feroviarilor includea o buclă de cale ferată de 0.76 km și o mică gară pentru îmbarcare/debarcare. Micul trenuleț, inițial remorcat de o locomotivă cu aburi seria 764, ulterior de una diesel L45h, și-a sistat circulația în jurul anului 2000.

Mocănița din Parcul Feroviarilor/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook

Parcul Feroviarilor, o istorie zbuciumată

După 2010, Parcul Feroviarilor a ajuns o ruină, fiind plin de buruieni, bănci rupte, şina de cale ferată năpădită de vegetaţie, iar aparatele de joacă pentru copii distruse.

Parcul Feroviarilor se afla în proprietatea Companiei Naţionale de Căi Ferate, înainte de 1989 fiind în proprietatea Primăriei.

În 2010, parcul a intrat în administrarea clubului de fotbal CFR Cluj, după ce Arpad Paszkany a semnat o asociere cu proprietarul, Compania Naţională de Căi Ferate. În 2010, proprietarul clubului de fotbal spunea că va investi 1,5 milioane euro şi va face terenuri cu gazon sintetic şi va amenaja un spaţiu de joacă pentru copii, unde accesul publicului va fi liber. A făcut doar un singur teren de fotbal.

Parcul Feroviarilor a fost şi subiectul unui scandal, în 2011, când activiştii de mediu au acuzat administratorul parcului că a tăiat ilegal copaci. Aceştia au organizat un protest în faţa parcului şi au redactat o petiţie.

În anul 2017 acesta a trecut în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca.

După ani lungi de incertitudine, soarta Parcului Feroviarilor a fost pecetluită în anul 2020. Administrația locală a scos la licitație lucrările de execuție pentru modernizarea integrală, iar în luna ianuarie 2022 au fost anunțate începutul lucrărilor.

Pavilionul central din Parcul Feroviarilor, 13 iulie 2022/ Foto: Instagram -vladsrusu

În decembrie 2023, proiectul de revitalizare a Parcului Feroviarilor, realizat din fonduri din bugetul local, a intrat în ultima etapă de implementare.

Parcul Feroviarilor în prezent/ Foto: Emil Boc - Facebook

Prin proiectul de revitalizare a Parcului Feroviarilor, acest spațiu verde redevine una dintre cele mai atractive zone verzi ale Clujului. Obiectivul investiției de peste 9 milioane de euro a constat în amenajarea suprafeței de 5,3 hectare, integrarea malului drept al Someșului mic în arealul de mobilitate și recreere din zonă, dar și modernizarea străzii Parcul Feroviarilor. 

Amenajările cuprind alei pietonale de acces pentru toate categoriile de utilizatori, spații plantate cu vegetație, arbori și arbusti, instalare gazon, iluminat general si arhitectural cu sistem LED, mobilier urban pentru odihnă sau pentru activităţi recreative. În cadrul proiectului, au fost plantați 555 de arbori, 32.500 de arbuşti şi 5.500 de bucăţi flori perene.

De asemenea, cele două pasarele pietonale peste râul Someş creează noi trasee de traversare a zonei pe direcția est-vest.

Lucrările de modernizare a Parcului Feroviarilor au fost realizate de Nord Conforest SA & Eco Garden Construct SRL, în urma unui concurs internațional de soluții.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Costurile pentru modernizarea Parcului Feroviarilor ar putea fi acoperite din fonduri europene. Cerere de finanțare de 44 milioane lei, trimisă de Primărie.

Parcul Feroviarilor, „mozaic” de spații verzi cu locuri de joacă și relaxare. Va fi gata anul acesta! - VIDEO DRONĂ

abonare newsletter