Externe

Vremea în lume: 2023 a fost cel mai călduros an din istorie! Niveluri record de dioxid de carbon și secetă extremă.

2023 a fost un an cu niveluri record de dioxid de carbon și o secetă care ar putea să devină o urgență mondială. Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a estimat că 2023 va fi cel mai călduros an din istoria înregistrărilor.

În 2023 s-au înregistrat niveluri record de secetă / Foto: pixabay.com În 2023 s-au înregistrat niveluri record de secetă / Foto: pixabay.com

 

 


De la temperaturi extreme la inundaţii, mega-incendii şi uragane: criza climatică afectează întreaga lume, iar 2023, care se va încheia în curând, se preconizează că va fi cel mai călduros an din istorie, cu niveluri record de dioxid de carbon (CO2) şi o secetă pe cale să devină „o urgenţă fără precedent la scară planetară”, relatează EFE.

 


Serviciul european Copernicus privind schimbările climatice (C3S) a prezentat rezultate similare, incluse în cel mai recent buletin lunar informativ, cu date asupra variaţiilor termice ale aerului de la suprafaţă, suprafaţa gheţii marine şi variabilele hidrologice la scară globală.

Ultimii 9 ani au fost cei mai călduroși

Ultimii nouă ani (2015-2023) au fost cei mai călduroşi din istorie, a indicat OMM. În 2023, o altă notă dominantă a fost creşterea emisiilor poluante care provoacă efectul de seră în atmosferă şi încălzirea globală ce ameninţă planeta.


Astfel, conform prognozelor, cantitatea totală de CO2 din atmosferă, va înregistra un nou record în 2023, cu 40,9 miliarde de tone emise (40,6 tone în 2022), potrivit datelor organizaţiei internaţionale Global Carbon Project. Din acest volum, emisiile de CO2 asociate numai combustibililor fosili vor creşte, cel mai probabil, cu 1,1% până la sfârşitul acestui an comparativ cu 2022, cu un nou record de 36,8 miliarde de tone.

CITEȘTE ȘI:
Cel mai mare ghețar subteran din România se topește în ritm accelerat. Cercetător clujean: „E afectat de climă”

 


Pe de altă parte, suprafaţa gheţii marine din Antarctica a atins un minim istoric absolut în februarie comparativ cu perioada de început a observaţiilor satelitare, în 1979. În Arctica, suprafaţa gheţii marine s-a menţinut mult sub valorile normale, iar valoarea maximă, dar şi cea minimă anuală, au fost a cincea, respectiv a şasea cea mai scăzută înregistrată vreodată.

În regiunea vestică a Americii de Nord şi în Alpii europeni, sezonul de topire a gheţarilor a fost extrem. În Elveţia, gheţarii au pierdut în ultimii doi ani aproximativ 10% din volumul lor rezidual.


În ceea ce priveşte temperatura suprafeţei mărilor, în 2023 nivelurile au depăşit cu mult recordurile precedente. În Atlanticul de nord-est, Golful Mexic şi Caraibe, valorile de temperatură a apei au fost excepţional de ridicate.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cluj-Napoca luptă împotriva schimbărilor climatice. Boc: „Trebuie să ne axăm pe surse alternative de energie, un alt mod de deplasare, mai multe spații verzi de calitate în orașele noastre”

România, expusă schimbărilor climatice. 70% din populație se simte amenințată de căldură și secetă

Ultimele Stiri
abonare newsletter