Economie

România, expusă schimbărilor climatice. 70% din populație se simte amenințată de căldură și secetă

Efectele schimbărilor climatice sunt resimţite de români, iar aceştia declară că se simt ameninţaţi în special de valurile de căldură (43%), de secetă (25%), furtuni (12%), inundaţii (3%), dar şi de incendiile de vegetaţie (1%), potrivit unui sondaj.

Efectele schimbărilor climatice sunt resimţite de români/ Foto: Emil Boc - Facebook Efectele schimbărilor climatice sunt resimţite de români/ Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Efectele schimbărilor climatice sunt resimţite de români, iar aceştia declară că se simt ameninţaţi în special de valurile de căldură (43%), de secetă (25%), furtuni (12%), inundaţii (3%), dar şi de incendiile de vegetaţie (1%), conform celui mai recent studiu sociologic realizat de IRES, la solicitarea UNSAR.

 


Pentru al doilea an consecutiv, valurile de căldură înregistrează o dinamică importantă din punct de vedere al efectelor resimţite de români, cu o creştere de 10% faţă de studiul realizat anul trecut.

CITEȘTE ȘI:
Căldură RECORD din Europa până în China şi SUA. Temperaturile ajung aproape de 50 grade în unele locuri!

„Suntem expuşi dezastrelor naturale şi riscurilor generate de schimbările climatice. Aşadar, luarea unor decizii privind soluţiile de protecţie financiară împotriva unor astfel de fenomene extreme ar trebui să devină o prioritate pentru fiecare dintre noi”, a precizat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).


Conform aceleiaşi cercetări sociologice, pentru a diminua impactul schimbărilor climatice, atât din punct de vedere financiar, cât şi pentru a proteja mediul înconjurător, printre principalele măsuri la care au apelat românii se numără: utilizarea becurilor eficiente energetic (91%), colectarea selectivă a deşeurilor (86%), reciclarea materialelor reutilizabile şi folosirea ambalajelor şi a pungilor biodegradabile (81%).

Achiziţia de electrocasnice cu un consum redus de energie se numără, de asemenea, printre măsurile menţionate de români (79%), alături de izolarea termică a locuinţei (74%), utilizarea metodelor alternative de transport (64%), achiziţia sau utilizarea unei maşini mai puţin poluante (21%), dar şi montarea de panouri solare pe acoperişurile locuinţelor (10%).


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România primește 33,9 milioane euro de la bugetul UE drept ajutor pentru seceta din 2022

Inuman! Cățelul lăsat în mașină pe căldură a murit din cauza hipertermiei

Ultimele Stiri
abonare newsletter