Educație

ISJ pregătit pentru un nou an școlar? Ce schimbări s-au adus pentru a îmbunătăți calitatea școlii pe timp de pandemie?

Inspectorul General Școlar, Marinela Marc, a discutat despre modul în care s-au pregătit școlile pentru noul an școlar, care va începe în 14 septembrie. Sunt mai pregătiți decât au fost în luna martie?

ISJ pregătit pentru un nou an școlar? Ce schimbări s-au adus pentru a îmbunătății calitatea școlii pe timp de pandemie? ISJ pregătit pentru un nou an școlar? Ce schimbări s-au adus pentru a îmbunătății calitatea școlii pe timp de pandemie?

 

 

Marinela Marc a discutat joi dimineață, la o televiziune online locală, despre modul în care s-au adaptat școlile în luna martie, trecerea bruscă la învățământul online și despre schimbările ce au avut loc pe parcursul verii pentru începerea unui an școlar nou, în condiții cât mai normale.


 

A fost un an școlar greu pentru toată lumea

În România, tranziția de la învățământul normal la cel online a fost bruscă și a copleșit pe toată lumea, de la cadre didactice, părinți și mai ales pe copii. Multe dintre școli nu au fost pregătite pentru susținerea cursurilor online, deoarece nu dispuneau de aparatura necesară și nici de conexiune la internet.


„Am lansat o campanie de donație de echipamente. Spre surpriza mea, primul care a răspuns acelui apel a fost domnul primar, Emil Boc. A dorit să știe care este nevoia în municipiu și a alocat de la bugetul local sumele solicitate de școli pentru a-și achiziționa tablete pentru elevi. În municipiu stăm destul de bine pentru  că avem conexiune la internet. Problema mare rămânea județul – echipamentele au început să vină prin donații. Și noi am achiziționat și firmele cu care am colaborat. Încet au început să se implice și primarii din aceste localități și au început să identifice și ei ONG-uri sau companii care să doneze echipamente, în special SIM-uri pentru conectare la internet”, a declarat Marinela Marc.

Încă de la începutul cursurilor online, s-a încercat formarea profesorilor. Deși la început a fost format minim un profesor în fiecare școală, acum tot mai mulți profesori se înscriu la cursurile de formare.


„S-au derulat foarte multe cursuri de formare pentru profesori și în acest moment se derulează astfel de cursuri. Mulți sunt încântați de modul în care poate fi organizată virtual clasa pe aceste platforme. Își țin ședințele consiliului profesoral așa, comunică cu părinții, comunică între ei.”

Inspectorul este de părere că, chiar dacă pandemia va trece, modalitățile de predare online, cât și instrumentele de care dispun platformele online, vor determina profesorii să adopte un nou stil de predare și vor folosi aceste platforme, pentru o interacțiune mai bună cu elevii și pentru un mod de predare mai interesant.


„Vrem să ajungem la viața normală, dar cred că aceste  practici nu vor fi abandonate, pentru că pe aceste platforme sunt foarte multe instrumente interesante. Cred că profesorii vor apela la activitate pe platforme cu elevii. Nu este un instrument folosit doar în caz de forță majoră, cred că va fi un instrument  la care  cred vom apela și ulterior chiar dacă nu exclusiv online”, a explicat aceasta.

Au fost aplicate chestionare

Aceasta a vorbit despre chestionarele aplicate cadrelor didactice, elevilor și părinților, pentru a afla părerea acestora despre învățământul online, ce trebuie îmbunătățit și ce beneficii aduce, pentru a se găsi cele mai bune soluții pentru anul școlar ce va urma curând.


„Rezultatele sunt grăitoare pentru ceea ce ne pregătim noi să facem în anul școlar viitor. Toți apreciază că s-au făcut activități, că au fost importante cele de consolidare, sistematizare a materiei înaintea examenelor, dar că nu își doresc continuarea activităților de învățare exclusiv online. Peste 80% spun că-și doresc activitate față în față. La clasele mici consideră că a fost o experiență obositoare pentru copii, că nu puteau fi motivați și concentrați pe tot parcursul programului să rămână în fața calculatorului, că unii aveau nevoie de asistență tehnică, unii au devenit ușor irascibili, interacționând doar cu monitorul și virtual cu colegii și cadrul didactic, că au nevoie de interacțiune față în față. Pe termen lung devine obositor și poate crea probleme emoționale”, a spus Marinela Marc.

Luni începe sesiunea a doua a bacalaureatului

Ultimul examen din acest an școlar este a doua sesiune de bacalaureat, care se va desfășura în aceleași condiții ca prima sesiune, respectând normele de distanțare și de igienă impuse de autorități:

„Avem 5 centre de examen în județul Cluj, 3 în municipiul Cluj-Napoca, unul în Turda și unul în Dej pentru care s-au înscris aproximativ 900 de candidați. Sperăm să nu avem nici o problemă și să ne apropiem de finalizarea acestui an școlar greu.”

ISJ s-au pregătit pentru orice scenariu decis de Guvern

„Noi am început de aproape o lună, în paralel cu desfășurarea acelor examene și activități specifice acestei etape, pregătirea anului școlar viitor. Am discutat cu directorii unităților de învățământ și cu primarii, astfel încât să fim pregătiți pentru toate scenariile. În foarte multe școli s-au făcut achiziții de echipamente sau în unele sunt în curs de achiziție. La Cluj-Napoca sunt cele mai multe școli, cele mai mari efective și unde ar fi fost cele mai mari probleme de asigurare a acestei distanțări dintre elevi. Domnul primar a solicitat școlilor să trimită nevoia de echipamente pentru varianta în care ar fi trebuit să lucrăm online, pentru că avea timp să se îndeplinească toate procedurile”, a explicat aceasta.

Inspectorul General a vorbit despre implicarea domnului primar, Emil Boc, în situația școlilor și despre modul în care acesta se interesează constant de stadiul școlilor din județ:

„Domnul primar este aproape de școli, ca întotdeauna, aproape zilnic ne consultăm, să afle care este stadiul și dacă mai sunt școli care au nevoie de spații. Încercăm să găsim soluții, astfel încât să nu fie probleme la 1 septembrie. În multe situații, domnul primar a fost cel care ne-a motivat și pe noi să luăm decizii mult mai rapide.”

Primarii, din localitățile învecinate municipiului Cluj-Napoca, au preluat modelul de implicare al primarului Emil Boc:

„Mulți și-au luat măsuri de siguranță și au încercat să aloce bani din bugetele locale, chiar și în primăriile mici din mediul rural, pentru achiziția de tablete, pentru SIM-uri de internet. Au contactat companii de telefonie care oferă internet și au găsit soluții pentru anumite zone, în care nu exista conexiune la internet, chiar dacă, în mediul rural, copiii în general pot merge la școală fără probleme.

Aceștia su făcut demersurile necesare, astfel încât posibilitatea unui scenariu roșu la nivel local, să nu îi mai ia prin surprindere și învățământul să se desfășoare în continuare.

ISJ monitorizează activitățile și măsurile derulate de fiecare școală din județ

„Urmează să știu ce se va întâmpla în fiecare școală din 14 septembrie.  Cele mai multe școli vor veni la școală 100% cu elevii prezenți fizic în clase. Acolo unde nu se poate respecta această distanță, mergem pe varianta hibrid, urmând ca săptămâna viitoare sau două săptămâni, în funcție de cum și-a stabilit fiecare școală, să se schimbe grupele. Astfel încât, la două săptămâni elevii au interacțiune cu cadrul didactic, cu colegi”, a adăugat Marinel Marc.

Pentru copiii din clasele mici, Inspectoratul Școlar Județean Cluj a insistat foarte mult pe prezența acestora la clasă:

„La clasele mici am insistat să se găsească soluții pentru ca toți copiii să vină la școală. Acolo unde nu încap toți copiii în clasă cu respectarea distanțării, am convenit  ca învățătoarea să accepte să lucreze în două schimburi, cu un program redus, astfel încât să aibă contact zilnic cu toți elevii. Este un efort din partea părinților pentru a se organiza pentru a-i aduce o săptămână de dimineață, o săptămână de la 11-12, dar cred că fiecare va găsi soluții pentru rezolvarea acestei probleme și va înțelege că prioritar este ca elevii să vină la școală. Nu poți să formezi deprinderi în fața calculatorului, în special la clasele mici.”

Scenariul verde este cel mai dificil

În final, aceasta a susținut că scenariul verde este cel mai complicat, fiind unul complex din toate punctele de vedere, însă s-a declarat încrezătoare cu privire la modul în care se vor descurca cadrele didactice în acest context dificil.

„Cel  mai greu de aplicat este scenariul verde, în care copiii vin la școală, cu respectarea acestor măsuri, care presupune modificare de orar, pauze decalate. Dacă nu au mai multe căi de acces în clădire sau curte generoasă, dar toate aceste lucruri sunt gândite în fiecare școală, astfel încât să nu fie probleme și copiii să fie în siguranță la școală. Eu cred că în multe situații, măsurile și monitorizarea respectării lor va fi mult mai riguroasă decât în parcul de copii, unde se joacă și interacționează unii cu alții mult mai ușor. La școală accentul va fi pe respectarea măsurilor, pe curățenie, pe igienă.”

A crescut calitatea pregătirii profesorilor. Foarte multe cadre didactice s-au înscris la cursurile de formare puse la dispoziție de Casa Corpului Didactic, peste 1.000 de cadre didactice. Inițial a fost format cel puțin un cadru didactic în școală, pentru a putea forma, la rândul său, colegii. Această formare va continua până în 14 septembrie.

 

CITEȘTE ȘI:

Elevii se vor întoarce în clase renovate și modernizate, în 76 de unități de învățământ din Cluj-Napoca

 

Organizația Salvați Copiii contrazice propunerile Ministerului Sănătății! Ce spune ISJ despre școlile din Cluj?

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter