Educație

Organizația Salvați Copiii contrazice propunerile Ministerului Sănătății! Ce spune ISJ despre școlile din Cluj?

Salvați Copiii: Trebuie respectată distanța fizică de minim 1,5 m între elevi, nu cea propusă în normele Ministerului Sănătății. Organizarea orelor școlare cu prezența fizică a copiilor trebuie să respecte, fără excepție, normele sanitare anunțate de către autorități.

Organizația Salvați Copiii contrazice propunerile Ministerului Sănătății! Organizația Salvați Copiii contrazice propunerile Ministerului Sănătății!

 

 


Specialiștii organizației vor oferi consiliere autorităților locale și unităților de învățământ din 150 de localități din mediul rural și urban mic, pentru ca acestea să adopte urgent măsuri care să asigure celor peste 30.000 de copii din acele comunități condiții materiale și echipamente tehnice adecvate.

Astfel, 14 echipe mobile, organizate la nivel național, vor urmări „pregătirea cadrelor didactice, pentru a face față cerințelor educației online și intensificarea activităților de asistență socială pentru identificarea situațiilor de sărăcie, excluziune socială ori abuz în rândul copiilor și protecția lor imediată conform legii”, potrivit unui comunicat.


Prezența la școală trebuie să respecte normele sanitare

Organizația susține că „orice decizie cu privire la organizarea orelor școlare cu prezența fizică a copiilor trebuie să respecte, fără excepție, normele sanitare anunțate de către autorități. Dintre acestea amintim respectarea distanțării fizice de minimum 1.5 m între elevi, și nu cea propusă de 1 m de către Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății, în draftul de ordin pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19.”

De asemenea, organizația enumeră aspecte de importanță egală, în lipsa cărora nu se va putea discuta de acces la o educație sigură și de calitate pentru elevi:


„Asigurarea tabletelor, a consumabilelor igienico-sanitare (măști, dezinfectanți și, în locul separatoarelor din plexiglas, viziere care sunt în măsură să ofere protecție totală a feței, acoperind și ochii, să prevină atingerea feței, să fie dezinfectate și refolosite și să permită comunicarea prin expresie facială).”

Printre aceste măsuri, organizația a vorbit și despre necesitatea unor condiții „civilizate de învățare” cu apă curentă și canalizare, grupuri sanitare moderne și renovarea spațiilor insalubre.


Pentru o desfășurare sigură a activităților din cadrul unităților de învățământ, sursa citată, a precizat monitorizarea pauzelor, pregătirea adecvată a cadrelor didactice pentru predarea online, organizarea transportului și dotarea claselor cu aparatura tehnică necesară transmiterii orelor spre elevii care fac parte din grupele nonparticipante în contextul scenariului galben.

ISJ a vorbit despre scenariul județului Cluj

„Va trebui să conviețuim cu acest virus, până va apărea un vaccin, până lucrurile vor reveni la normalitate și nu ne putem închide în casă. Evident, trebuie să respectăm măsurile, purtăm mască, folosim săpun, gel dezinfectant, avem grijă să păstrăm distanțarea, să nu ne îmbulzim nici la magazin, dar nici în curtea școlii, nici pe coridoare. Cu siguranță va fi greu la școală pentru tot personalul școlii - să fie printre copii, să se asigure că păstrează distanța, să gândească un program cu pauze decalate ca să nu se înghesuie toți copiii în curte sau pe coridoare. Nu va fi simplu, dar ne dorim ce e mai bine pentru ei, iar pentru ei este vital să vină la școală”, a declarat Inspectorul Școlar General, Marinela Marc.


În legătură cu problema condițiilor „civilizate de învățare”, ISJ a lămurit speculațiile celor „zeci de școli” care ar fi dus lipsă de grupuri sanitare moderne, cu apă curentă și canalizare:

„Cineva a lansat un material că sunt zeci de școli cu toaleta în curte în județ, inclusiv în municipiu. Total neadevărat! Avem 5 situații în județ, cu toaletă în curte, dar dintre care una este în proces de reabilitare - deci se va rezolva, iar trei se desființează, nici nu vor mai funcționa de la toamnă. Sunt structuri mici. Nu știu de unde aceste cifre”, a susținut aceasta.

 

CITEȘTE ȘI:

Cum vor merge copiii la școală? A fost stabilit scenariul pentru județul Cluj!

 

Părinții sunt nevoiți să completeze o declarație pe propria răspundere pentru a-și trimite copiii la școală în septembrie

 

 

abonare newsletter