Educație

Elevii se vor întoarce în clase renovate și modernizate, în 76 de unități de învățământ din Cluj-Napoca

Sute de elevi vor reveni, din 14 septembrie, în clase proaspăt igienizate și renovate.

Elevii se vor întoarce în clase mai curate și modernizate, în 76 de unități de învățământ din Cluj-Napoca Elevii se vor întoarce în clase mai curate și modernizate, în 76 de unități de învățământ din Cluj-Napoca

 

 


Viceprimarul Dan Tarcea a declarat că, în cursul verii, municipalitatea a desfășurat lucrări de întreținere și reparații la 76 de unități de învățământ din Cluj-Napoca, astfel încât, la data de 14 septembrie, dacă situația epidemiologică va permite, elevii să urmeze cursurile în condiții mai bune.

 


„Am făcut lucrări de întreținere la 76 de unități de învățământ școlar din 122 de locații, au fost făcute lucrări de igienizări interioare și exterioare, s-a înlocuit tâmplăria, s-au reparat acoperișuri, s-au făcut izolații, s-au reparat grupuri sanitare, bucătării, instalațiile electrice, de încălzire, pardoseala. Am făcut investițiile necesare, astfel încât școlile să fie pregătite pentru ca începând cu data de 14 septembrie, cursurile să se desfășoare în condiții normale, dacă situația o va permite.

Am alocat pentru aceste 76 de unități de învățământ suma de 14,2 milioane de lei. De asemenea, am avut reparații și la 8 creșe, pentru care am mai alocat suma de 900.000 lei”, a declarat Dan Tarcea, la un post local de radio.


În ce scenariu se află Cluj-Napoca astăzi?

Dacă școala ar începe mâine, în Cluj-Napoca ar trebui aplicat scenariul doi, adică un mix între prezența fizică în sălile de clasă și școala online. Scenariul se va stabili însă în funcție de situația epidemiologică din 7 septembrie și va fi comunicat public în data de 10 septembrie pentru fiecare localitate din județ.

„În acest moment sunt trei scenarii: scenariul unu, cu participarea tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, evident, cu respectarea tuturor normelor de protecție, scenariul doi este cu participarea limitată a tuturor școlarilor din învățământul primar și a elevilor de clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, cu respectarea normelor de protecție și revenirea prin rotație la două săptămâni a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, iar al treilea scenariu este participarea tuturor școlarilor și elevilor la activități online.


Noi, în acest moment, ne-am încadra la scenariul numărul doi, dar mai sunt câțiva pași de făcut pentru a stabili exact cum vom începe. Până în data de 7 septembrie, DSP Cluj trebuie să informeze inspectoratul școlar care este situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități, iar scenariul va fi stabilit pentru fiecare localitate în parte, în funcție de situația epidemiologică. Până la data de 10 septembrie, Comiteteul Județean pentru Situații de Urgență trebuie să emită hotărârea privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ, pentru începerea anului școlar 2020-2021”, a mai declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Tablete și echipamente pentru școala online, din fonduri de la buetul local

Primăria Cluj-Napoca a alocat bani încă din luna aprilie pentru achiziționarea a peste 2.000 de tablete, pentru desfășurarea în condiții optime a școlii online. De asemenea, a fost introdus internetul gratuit în zonele defavorizate din municipiu


În ședința din 3 august, consilierii locali au aprobat alocarea a 17,2 milioane de lei pentru tablete, laptopuri, camere web, echipament audio și video pentru unitățile de învățământ din municipiul Cluj-Napoca, urmând ca în ședința de azi să fie alocate încă 2,8 milioane de lei pentru dezinfectant.

CITEȘTE ȘI

Părinții sunt nevoiți să completeze o declarație pe propria răspundere pentru a-și trimite copiii la școală în septembrie

 

 

abonare newsletter