Educație

Elevii din zona metropolitană ar putea avea transport gratuit pe toate liniile de autobuz. Emil Boc: „Este o formă de respect”

În prezent elevii din zona metropolitană au gratuit doar pe o linie de transport public. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a propus ca elevii să aibă pentru toate liniile.

Primăria Cluj-Napoca va plăti abonamentele pentru elevii care vin să învețe în municipiu din alte localități din zona metropolitană/ Foto: Emil Boc - Facebook Primăria Cluj-Napoca va plăti abonamentele pentru elevii care vin să învețe în municipiu din alte localități din zona metropolitană/ Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a propus ca elevii comunelor din zona metropolitană să beneficieze de transport gratuit pe raza municipiului Cluj-Napoca, pe toate liniile CTP, nu doar pe o linie cum este în prezent. Acesta a făcut și precizări privind transportul gratuit al studenților din centrul universitar clujean.

 


Edilul a declarat, sâmbătă, în ședința extraordinară a Consiliului Local, că așteaptă o analiză a Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca pentru a-i ajuta pe elevii din comunele zonei metropolitane.

CITEȘTE ȘI:
România, în topul țărilor europene cu cele mai multe zile fără școală: 120 de zile libere într-un an școlar pentru elevii români.

„Avem nevoie să punem în aplicare prevederile din noua lege a educației cu reglementările locale în materie de transport public pentru studenți. În egală măsură pentru elevi începe o nouă lună și este necesar să reglementăm cadrul legal de funcționare având în vedere noile prevederi din legea educației naționale cu privire la transportul elevilor din zona metropolitană (...) Pentru Cluj-Napoca, educația este prioritatea numărul unu pentru că de acolo vin locurile noastre de muncă prezente și viitoare mai bine plătite (...) Toți elevii din municipiul Cluj-Napoca au acces gratuit la transport, cost plătit în integralitate de Primăria municipiului Cluj-Napoca, la o valoare pe abonament de 95 de lei, o creștere de la 65 la 95 de lei.
În ceea ce privește elevii care vin din zona metropolitană, din comunele Florești, Baciu, Apahida, Gilău etc, până azi, transportul public era plătit de primăriile respective pentru numărul de elevi care veneau la Cluj-Napoca, dar de azi este plătit de primăria municipiului reședință de județ unde vin copiii la școală, adică de Primăria Cluj-Napoca. Este o formă de respect”, a declarat edilul.


Gratuitate pe toate liniile pentru elevii din zona metropolitană

În prezent elevii au gratuitate doar pe o linie de autobuz. Potrivit CTP Cluj, elevii din zona metropolitană care vor gratuitate se află din comunele Florești, Baciu, Apahida, Gilău, Ciurila, Feleacu, Chinteni, Aiton și Petreștii de Jos.

„Toți elevii, indiferent unde locuiesc în zona metropolitană, au acces la transport public gratuit și aveau o linie gratuită în Cluj-Napoca să ajungă la școală.


Ca politică viitoare, am solicitat colegilor să pregătească, împreună cu CTP, pentru a vedea costurile, să aplicăm și pentru elevii din comunele din zona metropolitană, să aibă gratuitate în Cluj-Napoca pe toate liniile, ca o formă de respect pentru tot ce reprezintă acești elevi”, a declarat edilul.

Acesta a precizat că o astfel de soluție le-ar da posibilitatea elevilor din zona metropolitană să participe la Cluj-Napoca la activități extrașcolare, iar părinții vor fi scutiți, astfel, de anumite cheltuieli.


„Avem nevoie de calcule exacte, dar pregătim acest lucru pentru o ședință viitoare a Consiliului Local Cluj-Napoca”, a transmis Emil Boc.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

UBB, pe podium în clasamentul Times Higher Education: locul 980 global în cercetare și poziția a treia în țară

Licitație de 3,4 milioane de euro pentru echipamente digitale în școlile din Cluj-Napoca. Clasele, dotate cu laptopuri, tablete și proiectoare.

Aproape 6.000 de elevi din Cluj-Napoca provin din zona metropolitană. Boc: „Plătim abonamentele celor din Florești, Gilău, Baciu și alte zone”

Ultimele Stiri
abonare newsletter